Szijjártó már szerdán miniszter lesz

2014.09.19. 10:12
Gyorsan lezavarja a kormány a külügyminiszter-cserét, a papírforma szerint Szijjártó Péter lesz a pénteken lemondott Navracsics Tibor utódja.

Az Index információi szerint jövő héten szerdán teszi le a miniszteri esküt a parlamentben Szijjártó Péter. Ezzel néhány nap alatt le is zárul a külügyminiszter-váltás.

Szijjártót szombaton hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága. A bizottság honlapján egyelőre nincs hivatalos napirendi javaslat, az viszont biztos, hogy Németh Zsolt elnök szombat délelőttre már összehívta a testület ülését.

Navracsics Tibor pénteken hivatalosan is értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri megbízatásáról.

A külgazdasági és külügyminisztert oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó biztosnak jelölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke. A tárca közleménye szerint Navracsics az október elsejei európai parlamenti meghallgatásra történő eredményes felkészülése érdekében mond le megbízatásáról.

Angol nyelvű twittjében Navracsics Tibor péntek reggel azt írta: „Mától csakis az európai parlamenti meghallgatásomra koncentrálok, ezért lemondtam miniszteri megbízatásomról.”

Úgy tudjuk, tegnapig bizonytalan volt még a minisztercsere időpontja. A sietség oka az volt, hogy az önkormányzati választás miatt szünetelni fog a parlament, így legközlebb csak október közepén tehette volna le az esküt Szijjártó.