Elkaszálták Tarlóst a címeres plakát miatt

2014.09.22. 17:01 Módosítva: 2014.09.22. 20:15

Az Index információi szerint a budapesti választási bizottság hétfőn 6:1 arányban törvénysértőnek találta Tarlós István főpolgármester-jelölti plakátjait.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje pénteken sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje Budapest címerét használja választási plakátjain. A liberálisok pénteken felszólították Tarlóst, távolíttatsa el plakátjait, mert törvénysértőek.

Bodnár szerint ha valakinek, akkor Tarlós István főpolgármesternek tudnia kellene, hogy 1994 óta hatályos a Fővárosi Közgyűlés rendelete, amely Budapest címerének használatát szabályozza. A politikai pártok "még csak engedélyt sem kérhetnek arra", hogy használhassák a címert plakátjaikon.

A Magyar Liberális Párt a plakátok miatt a választási bizottsághoz fordult.

A bizottság hétfői ülésén úgy foglalt állást, hogy a Budapest-címeres plakátok sértik a választási eljárás alapelveit, tételesen a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlást. A bizottság tagjai közül egyedül a Fidesz-KDNP képviselője szavazott Tarlós mellett.

A bizottság eltiltotta Tarlóst a további jogsértéstől.

Tarlós kampányvezetője, Szeneczey Balázs hétfő este adott ki egy közleményt, hogy úgy gondolják, "a testület összetételéből adódóan eredendően politikai döntés született. A döntéssel nem értünk egyet. Nem sértettük meg a választási törvény alapelveit. Fellebbezünk és kiállunk igazunkért a független magyar bíróság előtt is."