Lemondott a miskolci iskola botrányosan kinevezett igazgatója

2014.09.22. 14:12 Módosítva: 2014.09.22. 14:18

Beadta lemondását Dávid Enikő, a Miskolci Kazinczy Ferenc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola nemrég kinevezett igazgatója, értesült az Index. Információink szerint erről már a Klebelsberg-központ is tájékoztatta a miskolci polgármesteri hivatalt.

A 800 gyereket tanító miskolci iskolába kiírt pályázaton a tantestület, a szülői munkaközösség és még 15 szervezet is egyöntetűen az addigi igazgatót támogatta. Mindenki meglepetésére az Emmi köznevelési államtitkára a vezetői tapasztalattal nem rendelkező külsős pályázót, Dávid Enikőt nevezte ki. Ugyan a pályázatot első lépésben érvénytelenítették, Dávid Enikő a tanévnyitó után két órával megjelent az iskolában és bejelentette: érvényes megbízólevele van, ő az új igazgató.

Az iskola tantestülete nyílt levélben tiltakozott Balog Zoltánnál. Az igazgatóváltás szakmai indokaira az Index is szeretett volna magyarázatot kérni Balog Zoltántól. Az Emmi akkor azt közölte, hogy az igazgatói kinevezések nem Balog Zoltánhoz tartoznak, hanem a köznevelési államtitkárhoz. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár azonban kameránknak idegesen csak annyit mondott: szakmai döntés született, ennél részletesebb válasz nincs, a tanév rendben elkezdődött, és nem kellene már ezzel az üggyel foglalkozni.

Dávid Enikő kinevezése miatt két tüntetést is tartottak Miskolcon. Pénteken már a tanárok is az utcára vonultak. A közelgő önkormányzati választások szelét Kriza Ákos, Miskolc fideszes polgármestere is megérezhette, mert megígérte a tüntető szülőknek és pedagógusoknak, hogy közbenjár Balog Zoltánnál (pedig Dávid Enikő mostani pályázatát egyedül a jegyzői hivatal támogatta). 

Nemrég a kecskeméti Tóth László iskola vezetői tisztségére kiírt pályázaton vonta vissza jelentkezését a külsős pályázó. Míg az iskola addigi igazgatóját a nevelőtestület támogatta, a Klebelsberg-központ és a megyei közgyűlés a vezetői gyakorlattal és a köznevelési törvényben előírt intézményvezetői szakképzettséggel nem rendelkező külsős pályázót támogatta.