Csúnyát posztolt politikusokról a rendőr, mennie kellett

2014.09.25. 13:24
Azt írta a Facebook-oldalára, hogy az élet iskolájában tanult, hogy gyűlöli a politikusokat, és disznó vicceket is posztolt. Többek közt erre hivatkozva kérte egy helyi rendőr, Bali Imre törzszászlós eltávolítását a városból Vezér Mihály százhalombattai polgármester és párttársa Szél Pál, az önkormányzat rendészeti bizottságának az elnöke a helyi rendőrkapitánytól. Szél szerint nem történt politikai nyomásgyakorlás, annyi történt, hogy jelezték, szakmai problémák vannak a rendőrrel. Csakhogy arról, hogy szakmailag nincsen gond a rendőrrel, maga a miniszter állított ki igazolást.
  • Bali Imre rendőrként dolgozott Százhalombattán, az ott lakók szerették.
  • De ő nem szerette eléggé a politikusokat, büntetett is, bármin rajtakapta őket. Szakmailag ugyanakkor nem volt vele gond, ezt Pintér Sándor is elismerte.
  • A polgármester egy szűk körű beszélgetésen szólt a rendőrkapitánynak, hogy jó lenne, ha Bali nem csinálná tovább azt, amit csinál, nem elég tisztelettudó.
  • Balinak mennie kellett.
  • A város vezetése szerint mindez nem is igaz.
  • Igaz.

Nagy port kavart Százhalombattán az Óvárosban, amikor néhány évvel ezelőtt Bali Imre körzeti megbízott rendőr áthelyezését kérte Budapestre. Sokan nem értették, miért távozik a körzetében népszerűnek számító, híresen harcias rendőr. Hamar híre ment, hogy a körzeti rendőrt a politika tette félre. A háta mögött csak “a helyi seriffnek” nevezett Bali ugyanis többször rúgta már össze a port helyi képviselőkkel, könyörtelenül bírságolt tilosban parkolásért éppúgy, mint papírok nélküli vezetésért, és nem válogatta meg a szavait sem, ha büntetni kellett. 

Főleg, ha politikust kellett büntetni.

Az igazságosztó

Több képviselő úgy érezte, Bali egyenesen rájuk utazik, és nem mutat egy cseppnyi tiszteletet sem. Így vált évek alatt a rendőr kellemetlenné az egyik oldalon, és vívott ki tiszteletet a másikon. Miközben több politikus feljelentette durva szavaiért, és van, akivel a mai napig perben áll, távozása után környezetében kisebb mozgalom indult, hogy kiderüljön, miért kellett mennie. Lakossági fórumot hívtak össze, aláírásgyűjtésbe kezdtek, de nem sokra jutottak. Az ügyre nemcsak a helyi ellenzéki erők, de még az országos politika is ráugrott, Vadai Ágnes a Demokratikus Koalíció színeiben egyenesen Pintér Sándortól követelt választ.

A belügyminiszter elismerően nyilatkozott Baliról, azt írta, elöljárója szerint munkáját

kellő szakmai ismerettel végezte, a rábízott óvárosi körzetben az ott lakókkal megfelelő kapcsolatot épített ki.

Bár többeknek a városból úgy rémlik, Balit a kapitány helyezte át, a miniszter azt írta, Bali maga jelezte, hogy szeretne máshol dolgozni. „Hogy trágár lett volna, és ordenáré”, Pintér indoklásában nem került elő. Pedig úgy tudjuk, a város vezetése elsősorban ezzel érvelt, amikor a helyi rendőrkapitány elé tárták, miért nem látják szívesen tovább a városban. Hogy nem látják szívesen, azt ugyanis határozottan kijelentették.

Egy különös beszélgetés

Egy, az Index által megismert két és félórás hangfelvétel alapján kiderül, Vezér Mihály polgármester és Szél Pál, az önkormányzat rendészeti bizottságának az elnöke erről egy szűk körű találkozón egyeztetett a helyi rendőrkapitánnyal. Ez akkor történt, amikor Öveges Kristóf kapitány a rendőrségnek fontos ügyeket szeretett volna elintézni a városi vezetőkkel.

Például, hogy fogadják el a rendőrség éves jelentését, és ne vegyék el a rendőrségtől a térfigyelő rendszer működtetését, amely plusz pénzt jelentett a helyi rendőröknek. A beszélgetésben a polgármester és a bizottsági elnök hamar előhozták Bali ügyét is, és egyértelművé tették, számukra legalább ilyen fontos lenne, hogy kezeljék ezt a problémát is. 

A rendőr helyzete ugyanis tarthatatlan.
Vezér Mihály
Vezér Mihály
Fotó: szazhalombatta.hu

Az egyeztetésen kiderült, Szél Pál, aki mellesleg saját, harcművészekből verbuvált őrző-védő és magánnyomozó irodát is működtet a városban, információkat gyűjtött Bali nem nyilvános Facebook-oldaláról egy ismerős kódját felhasználva. Ezeket tárta bizonyítékként a kapitány elé.

A legfőbb problémaként Szélék azt hozták fel, hogy Bali nem mutat elég tiszteletet, „kenyéradó gazdáiról” nem megfelelő hangnemben beszél, és nyomást gyakorol rájuk. A bizottság elnöke nehezményezte, hogy miközben a rendőr a Facebookon politikai nézeteiről azt írja: „utálom a politikusokat”, oldalán szerepel egy olyan fotó, ahol rendőregyenruhában egy rendőrautón ül. 

Amit ők, a politikusok vettek neki, és egy olyan iroda előtt áll, amit ők, a politikusok bérelnek neki,

– mondta felháborodva.

Idézett egy Bali által posztolt disznó viccet is, amivel a rendőr szerinte félreérthetetlenül őt akarta lejáratni. Úgy vélte, ez alapján megállapítható, ez az ember egy olyan szintre jutott, ami tűrhetetlen, a stílus „ordenáré". Nem maradhat a városban. A rendészeti bizottság elnöke a polgármesterrel és a kapitánnyal közös, szűk körű találkozón fájlalta, hogy ilyen szintre jutott az önkormányzat és a rendőrség kapcsolata, holott

a kilencvenes években még haptákba vágta magát, tisztelgett és jelentett az ügyeletes rendőr, ha a polgármester belépett az ajtón. 

Eszébe nem jutott rendőrnek, hogy kritizáljon. Szerinte ez így volt helyes, ma is így lenne helyes.

Régen jobb volt

Vezér Mihály polgármester a beszélgetésen megjegyezte azt is, régen szívesen jutalmaztak munkájukért a rendőröket, és most is könnyebb lenne a „rendőrség számára forrásokat képviselni”, ha nem a keményvonalas bírságolás lenne jellemző a városban, és a rendőrség megszerettetné magát a városlakókkal. Elmondta, több évtizede polgármester, de korábban mint „egy család" működtek együtt a rendőrséggel, és sajnálja, hogy már nem olyan közeli a viszony. Persze a rendőrség eredményeit elismeri – a bűnügyi statisztika javul –, de az emberek nem a számokat nézik, amikor a rendőrség munkájáról gondolkodnak.

Végül megállapodtak abban, hogy ezentúl jobban odafigyelnek, a térfigyelő rendszer egy darabig még maradhat a rendőrségnél, és hogy senkinek nem lenne jó, ha nem fogadnák el a rendőrség éves jelentését. Bali ügyében pedig a kapitány elmondta, eddig ugyan nem érkezett rá a panasz, de vizsgálatot ígér. A politikusok persze sietve leszögezték, ők nem kérhetik Bali leváltását, csak hát emberileg jelezték a problémákat, a kapitánynak kell döntenie.

Mennie kellett

Ezután csakhamar be is jelentették Bali távozását, és mennie kellett, hiába kezdett érte kampányba több helyben lakó és állt ki mellette több kollégája is. Természetesen megkérdeztük távozása körülményeiről Bali Imrét is, ő viszont mivel jelenleg is állományban van, nem nyilatkozhatott. Több városi politikussal viszont sikerült beszélnünk az ügyről. Névvel nem akartak nyilatkozni, de megerősítették, Bali valóban konfliktusos ember, több politikussal rossz viszonyt épített ki, de szakmai hibájáról nem hallottak.

Néhány politikussal viszont valóban harcban állt. Úgy tudjuk, korábban Szél feljelentést tett Bali ellen, amikor családtagjait sértegette, de feljelentését elutasították. Közszereplőként ennyit el kell viselnie, szólt az indoklás. Még mindig tart viszont Szalai Attila független politikusnak, Szél munkatársának a pere, akinek állítólag elhunyt édesapjára tett rosszalló megjegyzést Bali, kegyeletsértésért jelentette fel a rendőrt.

Tagadják, hogy volt nyomás

Megkerestük Bali távozásáról az azóta Ráckevére került Öveges Kristóf rendőrkapitányt, aki egyelőre nem válaszolt. Szél Pál is mindössze annyit közölt, "a Közrendi Bizottság elnökeként rendszeresen egyeztetéseket tartott és tart a helyi rendőrségi vezetőkkel, annak érdekében, hogy munkájukkal kapcsolatban a lakossági véleményeket közvetítse feléjük". Azt viszont tagadta, hogy ezeken a beszélgetéseken elhangzottak volna azok a mondatok, amelyeket fentebb tőle idéztünk. (A vágatlan hangfelvétel alapján.)

"Nem kezdeményeztem Bali Imre felmentését. A 2012. április 24-én délután 5 órai Óvárosi Lakossági Fórumon dr. Öveges Kristóf érdi rendőrkapitány a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy Bali Imrével összefüggésben a városvezetők befolyásolásától mentesen saját munkáltatói jogkörében a szolgálati, szakmai érdekek figyelembevételével döntött" – nyilatkozta Szél Pál, aki úgy vélte, ez az egész ügy csak politikai támadás az önkormányzati választások előtt.