Így fészkelt be a droglobbi az ombudsmanhoz

2014.09.25. 10:58
Kíváncsi, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerének ötödik évében miképp fordulhatott elő, hogy a kormányoldal által választott ombudsman kritizálni mert egy befolyásos fideszes politikus által vezetett kerületi önkormányzatot Budapesten? Olvassa el a teljes levelezést!
  • A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tavaly novemberben beadvánnyal fordult az alapvető jogok biztosához, mert szerintük a józsefvárosi önkormányzat intézkedései a tűcsereprogram bezárására több alkotmányos jogot is sértenek.
  • Székely László ombudsman múlt szerdán publikált jelentése megállapította, hogy a Kék Pont tűcsereprogram ellehetetlenítése következtében sérül a kerületben élők egészséghez és egészséges környezethez fűződő alkotmányos joga.
  • Két nappal később a Magyar Nemzet lehozta a hivatal és a TASZ drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter közötti levelezés egy részét. A lap sugalmazása szerint a levelezés azt bizonyítja, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) a TASZ befolyása alá került.
  • A cikk vörös posztó volt a fidesz politikusainak: Kocsis Máté józsefvárosi polgármester kijelentette, hogy a droglobbi befészkelte magát az ombudsman hivatalába, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János pedig egyenesen Székely távozásának szükségességéről beszélt, amennyiben a TASZ befolyásszerzéséről szóló hír valós.

Nem tudjuk, hogy a fészekgate-et kirobbantó Magyar Nemzet miért nem közölte a teljes levélváltást – talán visszarettentek az abból kivilágló szakmai-erkölcsi fertőtől? Az ügy tisztázása érdekében mindenesetre a TASZ az ombudsman hivatalával egyeztetve kedden átküldte a teljes levélváltást, amit az Index értelmező-feltáró kommentárjával most teljes egészében megismerhetnek.

Sárosi Péter az Indexnek előrebocsátotta, hogy a szerinte teljesen szokványos hangvételű, az egymást nem ismerő, de civilizált emberek közötti írásos érintkezés informális szabályainak megfelelő levelezés azt mutatja, hogy normális munkakapcsolatba került az ombudsmani hivatal főosztályvezetőjével. Szerinte jogos és az AJBH működésében sem kirívó igény, ha a panaszos ügyfél tájékoztatást kér az ügyében készülő jelentés megjelenésének időpontjáról, hogy ahhoz igazodjon. Ahogy szerinte abban sincs semmi új, hogy az ügyfél a hivatalos megjelenés előtt két nappal megkapja a határozatot, hogy tartalmilag is felkészülhessen.

Íme a meztelen igazság, vagy legalábbis az állítólag teljes levélfolyam. Kövesse lépésről lépésre, és döntse el, hogy szokványos levelezésről van szó, vagy egy pontos látleletet látunk az AJBH-ben egyre nagyobb befolyást szerző TASZ-ról és arról, hogy miután megvetették a lábukat, hogyan írattak a szájuk íze szerinti ombudsmani állásfoglalást!

Kattintson a nagyobb képért!
Kattintson a nagyobb képért!
Fotó: Index