Orbán most a politikai korrektségnek üzent hadat

2014.09.27. 15:09
Nem fog félni Orbán Viktor "a liberális szekta főpapjaitól", a miniszterelnök továbbra is kitart amellett, hogy véget kell vetni a liberális demokráciának. Orbán Viktor erről a KDNP választmányi ülésén beszélt, ahol egyértelművé tette, hogy a politikai korrektséggel is le fog számolni. Semjén Zsolt a partizánokról is szólt, Surján László Brüsszelnek üzent, Rétvári Bence Marxot támadta. Így telik egy KDNP-s születésnap.

A KDNP nagy, jelentős, befolyásos párt a közéletben.

Ezt Orbán Viktor jelentette ki ellentmondást nem tűrő hangon a KDNP szombati választmányi ülésén. Ez a rendezvény egyben egy ünnepi ülés is volt, hiszen a kisebbik kormánypárt októberben lesz 70 éves, így a budai Szent Imre Gimnáziumban természetesen össze is gyűlt mind a száz ember, aki ma számít a magyar kereszténydemokrácia életében.

A miniszterelnök az ünnepi ülésen nem is beszélhetett másról, mint hogy miért fontos számára, hogy a KDNP is a kormány tagja legyen. Orbán ezt azzal indokolta, hogy a KDNP-sekre azért van szükség, mert ők mindig is szembe mertek szállni a "liberális szekta főpapjaival".

Innentől könnyen kitalálhatják: Orbán a tusnádfürdői beszéde után, ahol először említette, hogy illiberális demokráciára van szükség, ismét annak szentelte az előadását, hogy elmondja, miért káros Magyarországnak a liberális demokrácia. Több okot is említett. Egyrészt a liberális demokrácia sajátossága a politikai korrektség, amellyel szakítanunk kell.

A politikai korrektség olyan taburendszer, amely megfoszt az őszinte beszédtől, az innovatív gondolkodástól. Meg kell találni a politikai korrektség dogmarendszerétől függetlenítve az új magyar államot.

De volt ennél ütősebb érve is, miért kell minél előbb szabadulni a jól ismert liberális állami berendezkedéstől:

A liberális demokrácia nem lett volna képes nekimenni a rezsiszámláknak, megoldani a devizahitelesek problémáit, belenyúlni a devizaszerződésekbe, nem tudta volna kimenekíteni az önkormányzatokat az adósságcsapdából, nem tűzte volna ki célként a teljes foglalkoztatottságot.

Orbán Viktor nem hosszú, alig negyedórás beszédében kifejtette, hogy nem kell törődni azzal a "liberális okoskodással", hogy "valami vagy liberális demokrácia vagy nem demokrácia". Szerinte a liberálisok csak így védik meg magukat "a kisebbségbe szorulás kellemetlen érzésétől". Így Orbán nem is fog tördni ezekkel az ellenvetésekkel, és kijelentette, hogy attól nem lesz Magyarországon diktatúra, ha nem fogadja el "a liberális dogmarendszert".

A teremben lévő KDNP-sek Orbánt láthatóan nagyobb áhitattal hallgatták, mint az előtte felszólaló politikusokat és papokat. Főleg az aratott nagy tetszést, amikor Orbán kereszténydemokrata politikusoktól idézett. Orbán a beszédét például ezzel zárta:

Ne azzal törődjünk, hogy Isten a mi oldalunkon áll-e, hanem hogy mi Isten oldalán állunk-e.

Bár Orbán nem mondta ki, kitől idézett, ez eredetileg Abraham Lincolntól származik, legutóbb pedig Barack Obama amerikai elnök használta, aki éppen a héten kritizálta a magyar politikai berendezkedést.

Semjén és a partizánok

Orbán Viktor felszólalása előtt a jelenlévők nem úszhatták meg, hogy alapos betekintést nyerjenek a KDNP elmúlt 70 évébe, pedig láthatóan a teremben ülők 90 százaléka maga is tanúja volt ennek az időszaknak. A történelemóráról gondoskodott egy húszperces kisfilm, illetve Semjén Zsolt pártelnök is, aki egyórás előadást tartott a párt történetéről 1944-től napjainkig. Mivel Semjén csak 45 perc után jutott el a rendszerváltásig, az aktuálpolitikára kevesebb idő maradt. Azt azért megtudhattuk, hogy a Fidesz–KDNP-szövetség "a magyar történelem legsikeresebb konstrukciója".

Semjén ezzel arra utalt, hogy hatodszor nyertek meg abszolút többséggel egy országos választást a szociális népszavazástól kezdve az idei EP-választásig. Arra készülnek persze, hogy októberben behúzzák a hetediket, és Semjén el is árulta, mi kell ehhez. 

Fegyelmezettség kell, partizánokkal nem lehet háborút nyerni. A győzelemhez regionális egységek kellenek.

Majd beszélt egy keveset még a rezsicsökkentésről és a bankok elszámoltatásáról, amelyek - mint kiderültek - szintén a kereszténydemokrata alapelvekből következnek. Ahogy azzal is a kereszténydemokrácia régi vágya teljesül be, hogy Semjén szerint "a ciklus végére meglesz az 1 millió új magyar állampolgár". A honosítási eljárás viszontagságaira viszont nem tért ki.

Üzenet Brüsszelnek és a marxistáknak

A két és fél órás ünnepi ülésen természetesen a párt vezetői is szót kaptak. A beszédekből csupán egy-egy erősebb mondatot emelnénk ki. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője beavatott minket egy eddig remekül leplezett titokba, szerinte az önkormányzati választásokra készülve nagy vitáik voltak a Fidesszel:

kompromisszumok, kemény tárgyalások árán sikerült felállítani minden településen a szövetséget.

Rétvári Bence államtitkár, a KDNP alelnöke is maradt az aktualitásoknál, de sokkal inkább az ideológiákról beszélt, és Hitler ellenpárját Marxban találta meg:

nincs olyan, hogy valaki antifasiszta, de nem antikommunista: nincs olyan, hogy valaki a nácik ellen szónokol, de Marx szobrát védi. 

Surján László, a KDNP másik alelnöke pedig Brüsszelbe küldött aktuálpolitikai üzenetet:

Navracsics még meg sem szólalt, máris támadják. Csak azért, mert Orbán embere. Nincs értelme kilőni, mert az új ember is Orbán embere lesz.

Az ünnepi ülés délután egy órakor véget ért. Érdeklődtünk egy szervezőnél, hová mennek felvágni a szülinapi tortát, de ilyen nem lesz: a születésnap évfordulója ugyanis igazából nem mára, hanem október 13-ra esik.