A CÖF levelet írt Obama elnöknek

2014.09.29. 15:03 Módosítva: 2017.01.12. 13:09

Miután a Külügyminisztérium és G. Fodor Gábor is helyre tette az Egyesült Államok elnökét, amiért a múlt héten egy beszédében a civil ügyekben tanúsított magatartása miatt a diktatúrák közé sorolta Magyarországot, a civil probléma mellett a Békemeneteket szervező CÖF-CÖKA vezetősége sem mehetett el szó nélkül.

„Olyan helyeken, mint Azerbajdzsán, a törvények hihetetlenül megnehezítik a civil szervezeteknek még a működését is. Magyarországtól Egyiptomig egyre inkább véget nem érő szabályozások és nyílt megfélemlítések veszik célba a civil társadalmat.”

állította Barack Obama a múlt héten.

A CÖF-ösök hétfőn a külügy által is bekéretett amerikai ügyvivőnek, André Goodfriendnek küldött levél publikálásával jelentették be, hogy „Magyarország egyik legjelentősebb polgári közösségeként” levelet írtak az Egyesült Államok elnökének.

A CÖF-CÖKA azt hangoztatja: „Hiszi és vallja, hogy az Egyesült Államok és Magyarország szövetsége szent és sérthetetlen. Államközi kapcsolataink nem függhetnek az országainkban éppen hatalmat gyakorló pártok vagy az ellenzékiek szimpátiájától.”

Ugyanakkor meglepőnek tartják, hogy a címzett, az USA ügyvivője általánosságban beszélt arról, hogy a magyar kormány a civil közösségek ellen látható módon támadást indított. A CÖF-ösök szerencsére megdicsérik az amerikai diplomatát, hogy ügyesen hárította az Obama-beszéddel kapcsolatban az ATV „provokációját”. A levél szerint azt akarták kimondatni a nagykövettel, hogy Magyarországgal szemben az Egyesült Államok szankciókat fog alkalmazni.

Ha csak keveseket zaklatnak, az nem baj

A CÖF érvelése szerint a civilek vegzálása nem igaz, mert Magyarországon 70-80 ezer civil szervezet működik, és csak 13 szervezettel van baj.

Mint ismert, a Norvég Alap pénzosztó tevékenységét vizsgálva 13 civil szervezetnél végez ellenőrzést a Kehi. Róluk mondta, Orbán Viktor kormányfő nyáron a Tusnádfürdőn tartott beszédében, hogy a külföldi befolyásszerzés eszközei. Orbán szerint a nyilvánosságban rendszeresen szereplő magyarországi civilek esetében „külföldiek által fizetett politikai aktivistákkal van dolgunk", akik külföldi érdekeket próbálnak érvényesíteni Magyarországon. A Kehi-vizsgálat törvényessége ügyében pedig a mai napig tart a jogvita Norvégiával.

Nem meglepő módon a CÖF a kormány álláspontját támogatva kiáll a Kehi-vizsgálat jogossága mellett is.

A CÖF is rátámad az Ökotársra

A CÖF levelében összehasonlítja az Ökotárs Alapítvány támogatási gyakorlatát a CÖF-elnök, Csizmadia László által vezetett Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pénzosztásával. A levél szerint a NEA évente 13 ezer pályázatot fogad be, és az éves 3 milliárd forintos keretből mintegy 5 ezer pályázatot pénzel, az Ökotárs viszont nagy összeggel támogat néhány szervezetet, miközben sok pályázó kevés pénzt kap, vagy egyáltalán nem nyer.

Móra Veronika, az Ökotárs vezetője az Indexnek azt mondta, hogy a civil szervezet nem egyéves, hanem négyéves ciklusban működik, ezért egyetlen év adataiból semmilyen következtetést nem lehet levonni.

A 2013-as évben makroprojekteket és kis projekteket támogattak. A makroprojektre értelemszerűen nagy összeget lehetett nyerni (120-140 ezer euró), a kis projekteknél pedig 10 ezer volt a maximum.

Az alapítvány szabályzata szerint ugyanakkor az a szervezet, amelynek még fut norvég pénzzel támogatott projektje, nem pályázhat a Norvég Civil Támogatási Alap pénzeire. A 2014-es ciklusban a makroprojektekkel nyertes, a kormány és a CÖF által kritizált 13 szervezet tehát nem is tűnik fel. Azaz idei év nyertesei nem támasztanák alá Lázárék és a CÖF érvelését. A 2014-es ciklusban közepes és kis projektekkel lehet pályázni, így a nyertesek száma és a támogatások összege is más lesz.