Gyanúsítottként hallgatták ki Hiszékeny Dezsőt

2014.09.29. 15:43
A Központi Nyomozó Főügyészséggyanúsítottként hallgatta ki Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselőt vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt.

A megalapozott gyanú lényege szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat eddig nyilvánosan nem hirdette meg, az jelenleg használaton kívül van, áll az ügyészség közleményében.

2013. januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért a saját részére azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a bérlemény üzleti hasznosítását tervező személynek juttassa. A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor.

Az országgyűlési képviselő gyanúsítotti kihallgatása azt követően történt, hogy – Dr. Polt Péter legfőbb ügyész 2014. július 10-ei indítványa nyomán – az Országgyűlés felfüggesztette a mentelmi jogát ezen bűncselekmény vonatkozásában.

A volt alpolgármester a gyanúsítotti kihallgatáson a vallomástételt megtagadta, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. A gyanúsított szabadlábon védekezik.

Az ügynek Hiszékeny Dezsőn kívül további négy gyanúsítottja van, akiket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatott ki gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség.