Lőttek Ángyán intézetének

2014.09.30. 15:21

Huszonnégy év után megszünteti a Szent István Egyetem (SZIE) a Fideszből kilépett Ángyán József által alapított Környezet-és Tájgazdálkodási Intézetet. A külföldön is ismert és elismert intézet a fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozója, illetve a fenntarthatóság, a  mezőgazdasági alkalmazkodóképesség egyik legfontosabb hazai szellemi műhelye volt. 

A dékán, Gyuricza Csaba „a téma jelentőségéhez mérten döbbenetesen szűkszavú, a kari átvilágítás eredményeit valamint az Intézet megtartására és megerősítésére vonatkozó ajánlásait figyelmen kívül hagyó, indokokat egyáltalán nem tartalmazó, zavaros előterjesztésben” kérte az intézet bezárását szeptember elején. Az előterjesztésről meglehetősen gyorsan döntött az egyetem szenátusa: egy hat nappal később tartott ülésükön megszavazták az intézet

 indoklás nélküli megszüntetését.

A döntést az egyetem szenátusa is megerősítette, és ezzel a hat tanszéket működtető intézet sorsa megpecsételődött. A döntés értelmében a tanszékek megszűnnek, és két intézet működik majd tovább, az egyiknek Aquakultúra és Környezetbiztonság Intézet, a másiknak pedig Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet lesz a neve.

„Az új intézet nevében kimondott utasításként nem szerepelhetett a környezet szó" – mondta egy, az intézetet közelről ismerő forrásunk.   „Sokan azt gondolják, hogy a KTI megszüntetése Ángyán tanár úr személyének és az ő szellemi termékeinek szól, de szerintem nem csak erről van szó. A KTI-vel egy olyan, emberi értékekre alapuló szellemi közösség, műhely szűnik meg, amelynek tagjai évtizedek óta az együttműködés és a fenntarthatóság fontosságát hangsúlyozó értékrendet sugároztak a diákok felé. Ennek az intézetnek lelke volt.”

Előterjesztésében a dékán – aki maga is a KTI-ben szerezte a diplomáját – az egyetem átszervezésére, a „koherensebb, szakmailag egységesebb, összefüggő szervezeti egységek” létrehozásának szükségességével magyarázta meg azt, hogy miért kell a sikeres, évente több tucat tudományos publikációt és kutatást produkáló intézetet megszüntetni. Ángyán szerint az intézet bezárása nem a dékán magánakciója, a döntés mögött politikai okok állhatnak.

„Az elmúlt félév azzal telt el, hogy volt egy átvilágítási folyamat, és ha majd annak meglesz az eredménye, akkor kezdődik a kar átszervezése. Minden kérdésre az volt a válasz: »Majd ha az átvilágítás eredménye meglesz.« Most már megvan az eredmény, de a dékán kijelentette, hogy ezt senki sem láthatja, de az átvilágítás eredményeként a kari átszervezést a KTI-vel kezdi. Milyen átvilágítás az, ami emberekről, szervezetekről szól és az érintettek nem láthatják? 

Méltatlannak tartom a kialakult helyzetet, szerintem előre kellene menni, és nem gyilkolni egymást. Ez rengeteg energiát emészt fel mindkét fél részéről"

– mondta a helyzetet jól ismerő forrásunk.

A KTI működése során több mint 2000 diplomát adott ki. Jelenlegi és egykori diákjai szerdán reggel és délután temetést tartanak az intézetnek, amelyre fekete ruhában, gyertyával várják a résztvevőket.

Az egyetem azt állítja, hogy a KTI átszervezését hónapokig tartó előkészítő munka előzte meg, amelybe bevonásra kerültek a KTI munkatársai is. Az így született döntést végül a Kari Tanács hozta meg egyhangúlag, pedig a tanácsnak is vannak a KTI által delegált tagjai - írta az egyetem., hansúlyozva, hogy az átalakítással nem szűnnek meg szakok, és a jelenlegi diákok diplomáját ugyanaz a kar fogja kiadni, mint eddig.  "Az egyetemi autonómia keretén belül a Szenátus által meghozott szakmai döntések mögött politikai „megrendelést” sejtetni az egyetem megítélése szerint méltatlan minden jelenlegi és volt polgárunkra vonatkozóan" - tették hozzá.