Németh Zsolt Navracsicsot és Szijjártót bírálta

2014.09.30. 06:25 Módosítva: 2014.09.30. 13:52
Újra kellene gondolni az észtországi magyar nagykövetség bezárását, és javítani kellene a „hűvös” magyar–amerikai viszonyon - erről beszél a fideszes Német Zsolt a Népszabadságnak. A volt külügyi államtitkár a kijelentéseivel az új külügyi vezetés, Navracsics Tibor és Szijjártó Péter döntéseit bírálta.

A tallinni magyar nagykövetség bezárása nem kellőképpen végiggondolt döntés, sem nyelvi-kulturális, sem abból a szempontból, hogy az orosz–ukrán konfliktus közepette milyen biztonságpolitikai üzenete van a balti államok felé, és körükben hogyan érzékelik a budapesti lépést  mondta Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke a Népszabadságnak.

A lapnak Németh, aki az előző ciklusban külügyi államtitkár volt, ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a Bem rakparton újragondolják az észtországi jelenlétet. Mint ismert: az új Orbán-kormányban Martonyi János helyett Navracsics Tibor lett a miniszter, az államtitkári posztot pedig Németh Zsolt helyett Szijjártó Péter kapta. Múlt héten Szijjártó átvette a miniszteri posztot.

Arra a felvetésre, hogy a kétoldalú magyar–amerikai viszony meglehetősen hűvös, és az elmúlt időszak eseményei azt mutatják, Magyarország, illetve különösen a magyar kormány megítélése kedvezőtlen, Németh Zsolt azzal reagált, hogy ő sem elégedett a kétoldalú kapcsolatokkal. Szerinte a magyar diplomáciának eminens feladata, hogy megváltoztassa ezt az érzetet.

Hozzátette: a magyar nemzeti érdek hosszú távú érvényesítése szoros együttműködést követel meg az Egyesült Államokkal, és reméli, hogy e heti washingtoni látogatása szintén ebbe az irányba mozdítja a dolgokat.

Németh Zsolt beszélt arról is, hogy az orosz atomipari szerep megkerülhetetlen Magyarországon. „Alapvető érdekünk, hogy a nukleáris energetikai együttműködést mentesítsük a biztonságpolitikai vitáktól” – mondta a politikus.

Frissítés!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kora délután a következőképp reagált Németh Zsolt megjegyzéseire:

A tallini magyar nagykövetség bezárására a magyar külképviseleti rendszer átszervezése keretében került sor. A külképviseleti rendszer átszervezése pedig egyenes következménye annak, hogy a magyar külpolitika feladata és fókusza megváltozik. A magyar külpolitika feladata a magyar gazdasági érdekek érvényesítése az új világrendben.