Rio de Janeiróban egy majmot indítottak főpolgármesternek

2014.09.30. 07:54
2309323161 f7747a8d4b o.png

Ha mindenki megunta már a budapesti főpolgármester-jelöltség körüli hercehurcát, érdemes lenne elgondolkodni a híres brazil példán.

1988-ban Rio de Janeiróban egy Tiao nevű csimpánzt indítottak a polgármesterségért. Tiao egy Rio de Janeiró-i vadasparkban élt. Igen élénk majom hírében állt. A látogatókat előszeretettel dobáló majmot az predesztinálta a politikai pályára, hogy a vadasparkba látogató akkori polgármestert, Marcello Alencart is ürülékkel próbálta meg eltalálni.

A csimpánzt a Casseta Popular nevű szatirikus csoport indította a választáson a fiktív Banán Párt jelöltjeként. Tiao persze nem lehetett hivatalos jelölt, de komoly kampány indult mellette. A kampány fő üzenete ez volt:

Ha majomra szavazol, biztos lehetsz benne, hogy egy majmot is választasz.

campanha macacotião

Brazília fővárosában ugyanis épp akkora lett elegük a választóknak abból, hogy a választásokon nyertes polgármesterek gyorsan mást jelöltek maguk helyett, amint hivatalba léptek, azaz átverték a választókat.

Az 1988-as választáson 12-en indultak. A Banán Párt mindenkit arra biztatott, hogy ha a majmot választják, akkor adjanak le érvénytelen szavazatot. Nos, a szavazás után a majom 400 ezer szavazatot kapott, amivel a harmadik lett a versenyben, azaz bejutott a második fordulóba. 

És egy lazán kapcsolódó tény: az Indexnek adott interjúban Bokros Lajos, a baloldal által támogatott vagy legalábbis támogatgatott főpolgármester-jelölt történetesen egy majomhoz hasonlította magát.