Megbilincselte és a motorháztetőre fektette a szabálytalanul parkoló apukát az iskolarendőr

2014.10.02. 14:21 Módosítva: 2014.10.02. 19:06

A tatabányai Sárberki Általános Iskola egyik tanulójának szülője, és maga az iskolaigazgató is azt állítja, hogy csütörtök reggel az iskolarendőr megbilincselt egy férfit, miután az apa több kör után sem talált szabályos parkolóhelyet, ezért tilosban akart megállni, hogy gyereke kiszállhasson az autóból, és bemehessen az iskolába.

Ordítva sírt a gyerek a félelemtől

Mint a szemtanú írja, az iskolarendőr cigarettával a kezében vitába keveredett a férfivel, aki ugyan nem beszélt kedvesen a rendőrrel, de nem szegült ellen, és pláne nem lépett fel támadólag. Aztán a rendőr

"majd én megmutatom" címszóval a döbbent apát elkezdte lefogni és megbilincselni, miközben kb. 7 éves gyereke ott állt mellette. Kisvártatva nyilván ordítva sírt a gyerek a félelemtől, mert nem tudta miért támadott a rendőr az apjára.

A beszámoló szerint ekkor már sok szülő köréjük gyűlt, és sok gyerek is látta, ahogy a rendőr elkezdte az akkor már síró férfit az autója felé rángatni, majd nekiszorította a kocsijához, és erősítést kért.

A férfi ordítva bőgő gyerekére a rendőr egy pillantást sem pazarolt, őt valaki bekísérte a suliba. Biztos simán fel fogja dolgozni ezt.

Az iskolához ezután 4 rendőrautó jött szirénázva és villogva, majd betuszkolták az apát a rendőrkocsiba, és elvitték.

Mit kell tudni az iskolarendőrökről?

Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésére a 2013/2014-es tanévben állították fel az iskolarendőrséget. Akkor 2800 oktatási intézménybe 2200 rendőrt vezényeltek ki, akiknek elsődleges feladata a közlekedés biztonságának biztosítása és a bűnmegelőzés. Az iskolarendőrök hatásköréről ugyanakkor nincs külön rendelkezés a rendőrségi törvényben, tehát gyakorlatilag bármilyen ügyben intézkedhetnek, ha szabálysértést vagy bűncselekményt észlelnek.

A szülők a hírek szerint petíciót fognak készíteni az iskola vezetésének, hogy a rendőr ezután ne tevékenykedhessen az iskolában, főleg ne fegyverrel az oldalán, hiszen "nyilvánvalóan nem tudja az érzelmeit uralni, és szakmailag is ellehetetlenítette magát több száz ember ellőtt".

Nem bűnöző

Az esetet megerősítette a 444.hu-nak az iskola igazgatója is, aki azt mondta,

ez az apuka nem bűnöző, nem lopott, nem fenyegette a rendőrt. Erre a saját síró gyereke szeme láttára megbilincselték, és a kocsi motorházára fektették. ... Az első óra az egész iskolában azzal telt, hogy próbáltuk elmagyarázni a diákoknak, hogy mi történt. Felháborító, hogy milyen agresszíven viselkedett a rendőr, és ez az ember tart itt a diákoknak erőszakmentes konfliktuskezelésről órát.

Krutilla Katalin iskolaigazgató az Indexnek elmondta, hogy nem az elejétől látta a jelenetet, ő már csak akkor rohant le az iskola elé, amikor az egyik szülő jelezte, hogy mi történik.

Én már csak azt láttam, hogy ott áll az apuka megbilincselve, és a rendőr még a bilincsét is lefogja. Ezután viszont vissza kellett mennem az iskolába, hogy az apuka síró gyerekét megvigasztaljam.

Szerettük volna megtudni, hogy az iskolának - mivel nem ők a munkáltatói - milyen lehetőségei vannak arra, hogy az iskolarendőrt eltávolítsák az iskolából, de Krutilla Katalin erre egyelőre nem tudott válaszolni. Mint mondta, nemrégiben mentek el az iskolából a rendőrök, akik most a szemtanúkat fogják megkeresni. Folyik a vizsgálat, várják az eredményt.

Az Index megkereste a rendőrséget, hogy megtudja, mennyire tartják jogszerűnek a rendőr intézkedését, valóban négy rendőrautó ment-e az apukáért, és hogy mi történt a férfivel, miután elszállították. A Komárom Megyei Rendőr-főkapitányság azonban válaszában csak ennyit írt:

Az intézkedés alá vont személy többszöri felszólítás ellenére sem igazolta magát, ezért az eljáró rendőr igazolás megtagadása és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés elkövetése miatt előállította őt a Tatabányai Rendőrkapitányságra, ahol szabálysértési eljárást indított vele szemben. Az eljárás alá vont személy az intézkedéssel szemben panasszal élt, melynek kivizsgálása folyamatban van. 

Többszörösen jogsértően járhatott el a rendőr

Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programjának vezetője szerint amennyiben a szülő és az iskolaigazgató által elmondottak így történtek meg, akkor a rendőr többszörösen megsértette az apuka jogait.

Törvényi alapelv, hogy a rendőr tiszteletben tartja és védelmezi az emberi méltóságot, óvja az ember jogait, és a rendőri intézkedés nem okozhat olyan hátrányt, amely nyilvánvalóan nem áll arányban az intézkedés törvényes céljával. Ezek az alapelvek az esetben sérülhettek.

Ráadásul testi kényszert, tehát motorházra fektetést csak akkor használhat a rendőr, ha valaki ellenállást tanúsít. Bilincset pedig csak akkor, ha támadás, szökés, önkárosítás vagy ellenszegülés esetében ez szükséges, és ha a testi kényszer nem volt elégséges. Mivel a csúnyán beszélés nem számít egyik felsorolt esetnek sem, az iskolarendőr nem járhatott volna el így.

És mivel a rendőr mindezt nyilvánosan és ezért fokozottan megalázó módon hajtotta végre, megsérthette a férfi személyiségi jogait, ami miatt a férfi a Független Rendészeti Panasztestülethez fordulhat. Ha megállapítják a jogsértést, akkor egy polgári peres eljárás után a rendőrség sérelemdíjat fizethet számára. A jogsértés az intézkedő rendőrrel szembeni fegyelmi eljárás alapja is lehet.

Bocsánatot kért

A rendőrség este arról értesítette a közvéleményt, hogy az illető visszavonta a rendőri intézkedés elleni panaszt, és elnézést kért az intézkedő rendőrtől a viselkedéséért. A Kemma szerint az esetet követően pár órával később visszament az oktatási intézménybe és a pedagógusoktól is elnézést kért a reggel történtekért.