Helyes visszaléptetni egy kétszer népszerűbb jelöltet? Helyes

2014.10.02. 15:14

Továbbra is helyes döntésnek tekintik Falus Ferenc visszalépését és Bokros Lajos támogatását azok a baloldaliak, akik eddig is helyes döntésnek tartották ezt (mint tudjuk, csak az Együtt, a DK és a budapesti MSZP értett ezzel egyet, a PM és az MSZP országos vezetése nem). 

Pedig a Medián csütörtökön nyilvánosságra hozott kutatása szerint Falus messze népszerűbb, mint Bokros Lajos: Falus 12 százalékot, míg Bokros csupán 5 százalékot kapna a budapestiektől. Még a jobbikos jelölt, Staudt Gábor is kétszer olyan népszerű, mint Bokros. A felmérés még Falus visszalépése előtt készült.

Helyes döntés született. Falus Ferenc azért lépett vissza, hogy kevesebb jelölt maradjon a demokratikus ellenzék oldalán, mivel Bokros Lajos nem volt hajlandó visszalépni, Falus nem tehetett mást

- magyarázta Szigetvári Viktor, az Együtt vezetője, aki a baloldali pártoknál kezdeményezte a tárgyalást Falus visszalépéséről. "Csak így kaphat több szavazatot egyetlen jelölt, így nem tekintem rossz lépésnek Falus Ferenc visszalépését" - mondta Szigetvári, aki szerint a dologról nem a közvélemény-kutatások alapján döntöttek, amelyek ráadásul egy kétszáz-egynéhány fős részmintán készültek. (A Nézőpont néhány nappal ezelőtt azt mérte, hogy Bokros 14, míg Falus 11 százalékot kapna.)

Egyetért Szigetvárival Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke, aki azt mondta:

fontos észrevenni azt is, hogy Falus úgy kapott volna 12 százalékot, hogy a három párt mögötte állt, Bokros pedig úgy ért el 5-öt, hogy nem állt mögötte gyakorlatilag senki.

Azóta ráadásul Magyar György is visszalépett a javára. Kunhalmi szerint ugyanakkor ez a kutatás érvényét vesztette, mert most már Bokros "a legesélyesebb  demokrata jelölt", ezért támogatja a budapesti MSZP is, és szerinte október 12-én ennél az 5 százaléknál sokkal többet ér majd el.