Ingatlanos háború miatt halhatott meg a teniszező

2014.10.03. 15:48 Módosítva: 2014.10.03. 19:16

Ingatlanos háború miatt halhatott meg a teniszező a népligeti sportpályán – derült ki a tragédia hátterét kutatva. A teniszpályára azért nem tudott bemenni a mentő, mert az utat betonelemekkel zárta el az az ingatlanfejlesztő, aki meg akarja szerezni magának a sportpálya területét. A lakópark évek óta durva eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni a sportpályát.

Miért nem lépett a kőbányai önkormányzat? Erre egyértelmű válasz nincs, érdekes viszont, hogy a lakóparkban él a kerület polgármestere, a fideszes Kovács Róbert.

Miért nem lépett a főváros? Erre egyértelmű válasz nincs, érdekes viszont, hogy a lakópark tulajdonosa, Tamás László a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottságának tagja.

Így halt meg a teniszező

A hétvégén meccs közben esett össze a népligeti sporttelep teniszpályáján egy 61 éves férfi. A játékostársak mindent megtettek, hogy segítsenek rajta, de a férfi végül a pályán halt meg.

A mentők perceken belül kiértek, de a kocsival nem tudtak behajtani a Népligetbe, mert minden irányból betonakadályokkal torlaszolták el az oda vezető utat.

Megkerestük a Népligetben működő Ábris Teniszakadémia és Sportközpontot, ahol a jogi képviselő elmondta: a területet eredetileg három úton is meg lehetett közelíteni, ezeket azonban betonelemekkel zárták el. Az esetnek vélhetően köze van a sportközpont és a szomszédos lakópark két éve tartó háborúskodásához.


Nagyobb térképre váltás

A teniszakadémia 1996-ban privatizáció útján jutott hozzá az ingatlanhoz, ahol sportközpontot és alapítványi gimnáziumot indítottak el. A szomszédos területen a kétezres években kezdték építeni a Tara lakóparkot. A 2002-ben befejezett lakópark tulajdonosa, Tamás László az átadás után nem sokkal megtámadta a teniszakadémiát, igényt tartva az ő területükre is. 

A történetben csavar, hogy a jogi képviselő, Dr. Simon Tibor szerint ekkor kiderült: az ingatlan nyilvántartásba nem vezették át a privatizációs lépést, így az Ábris teniszakadémia eszerint valóban nem tulajdonosa a területnek. A jogász szerint azonban egyéb dokumentumok bizonyítják tulajdonjogukat.

Vesztegzár alatt a sportpálya

Az mindenesetre biztos, hogy a csatározás nem jogi fórumokon, hanem a való életben is folyt. Egy nap betonelemekkel zárták le a lakópark mellett a sportpályákhoz vezető közút, a Kismartoni út pálya felé vezető részét. Később a terület elérését biztosító másik két úton is betonelemek jelentek meg.

A jogász elmondta, hogy bár a Kismartoni útra helyezett akadályok a főváros, az önkormányzat és a BKK engedélyével kerültek ki, később a katasztrófavédelem megállapította, hogy azok elhelyezése szabálytalan. A Tara lakópark érintettsége akkor lett nyilvánvaló, amikor a betonelemek elmozdítására tett kísérleteket a lakópark biztonsági emberei akadályozták meg, és a lakópark munkatársai győzték meg a rendőröket is, hogy az akadályok a helyükön maradjanak.

taraliget
Fotó: helikopter-lakopark.hu

Épp csak szőnyegbombázás nem volt

A sportpálya működését nehezítette, hogy ezzel párhuzamosan elvágták az oda vezető villamosvezetékeket, a gázvezetéket, a telefont, és eltömítették a csatornát is. Ez utóbbit azóta sem sikerült megoldani, a lakópark ugyanis nem ad engedélyt arra, hogy a területén leássanak, és megszüntessék a problémát.

A sportpálya mellett kénytelenek voltak emésztőt kialakítani, de ennek elkészítését egy ideig gátolta egy markoló, amely nem engedte a területre a munkagépeket.

Az Ábris sportközpont az áldatlan állapotok miatt többször fordult az önkormányzathoz is, hiába. Érdekesség, hogy a polgármester, Kovács Róbert éppen a Tara lakóparkban lakik.

A Tara lakópark háborúja a hétvégén halálos áldozatot is követelt. A mentősöknek gyalogosan kellett megközelíteniük a területet, és bár ott önkéntesek még próbálták életben tartani a beteget, a férfi a helyszínen meghalt. Később a halottszállítóknak is gyalog kellett bemenniük a holttestért.

A polgármester szerint nincs ügy

Kovács Róbert polgármestert igyekeztünk elérni telefonon és emailen, ő azonban csak cikkünk megjelenése után egy órával jelentkezett. A polgármester szerint kreált ügyről van szó, ami a kampány közeledtével pattant ki. (A témában az első cikkek egyébként nyáron jelentek meg.)

Kovács Róbert elmondta, hogy az ügyben az önkormányzatnak nincs hatásköre, az utakkal kapcsolatos döntések a fővárosra és a BKK-ra tartoznak. Felvetettük, hogy a polgármesterek sok esetben tudnak hatni a területükön jelentkező problémák megoldására, különösen, ha sok ott élőt érintenek.

Szerinte azonban nincs is kapcsolat a viszály és a park lezárása közt. A parkot azért kellett betonelemekkel lezárni, mert oda tilos behajtani, és nehéz ellenőrizni, hogy ezt valóban betartják-e.

Kovács Róbert úgy véli, a lezárás amúgy sem befolyásolta a sajnálatos esetet. "A mentőknek csupán 100 métert kellett gyalogolniuk, ami több, mintha egy négyemeletes ház felső szintjére kellett volna felmenniük."

A polgármester érintettségére rákérdezve Kovács Róbert elmondta, hogy valóban a lakóparkban lakik, lakását azonban nem kedvezményesen vette, 22 millió forintot fizetett érte, ami a piaci árnak felel meg. Tamás Lászlót, a park vezetőjét mint a kerület aktív polgárát személyesen is ismeri. 

Próbáltuk elérni a Tara lakóparkot is, de a közzétett számokon senki nem jelentkezett.

Csak összeférhetetlenség ne legyen

Kovács Róbert polgármester később írásban is elküldte válaszait. Az ingatlanfejlesztővel fennálló kapcsolatáról így ír: 

"Tamás László 1990 óta aktív résztvevője a kőbányai közéletnek, jelenleg az önkormányzat gazdasági bizottságának külsős tagja. Együttműködésünk az önkormányzat hivatalos ügyeire korlátozódik. A Taraliget lakójaként, polgármesterként természetesen tisztában vagyon azzal az üzleti konfliktussal, mely a beruházó és a sportközpont között fennáll, ez az ügy azonban soha, semmilyen formában nem került szóba közöttünk. Azt ugyanis összeférhetetlennek tartanám."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport