A mentő elakadt, a beteg meghalt

2014.10.03. 08:04 Módosítva: 2014.10.03. 09:45

A hétvégén meccs közben összeesett a népligeti sporttelep teniszpályáján egy 61 éves férfi. A játékostársak mindent megtettek, hogy segítsenek rajta. Szívmasszázst alkalmaztak, szájon át lélegeztették, amivel kétszer is vissza tudták hozni, de a férfi végül a pályán halt meg, írja a Blikk.

A mentők perceken belül kiértek, de a kocsival nem tudtak behajtani a Népligetbe, mert minden irányból betonakadályokkal torlaszolták el az oda vezető utat.

A mentőszolgálat azt közölte: az esetkocsi személyzete csak az útlezárásig tudott eljutni. Onnan teljes felszerelésükkel futva tudták elérni a beteget, akinek már zajlott az újraélesztési kísérlete, de a férfi szívműködését már nem sikerült újraindítani.    

A letakart holttest másfél óráig ott maradt a pályán, közben n éhány méterre a tragédia színhelyétől hat pályán folytatódott a 16 éven aluli lányok részére kiírt egyéni viadal.  A holttestért a halottszállítók is csak gyalog tudtak bemenni.

A Népligetbe vezető összes utat ismeretlen tettes vagy tettesek több mint egy éve önkényesen, jogellenesen betonútakadályokkal zárták le, olvasható abban a közleményben, amelyet ma reggel az Indexnek is elküldtek. Gödry Ádám, az Ábris Teniszakadémia és Sportközpont elnöke a Blikknek azt mondta: két éve tart a háborúskodás a szemközti Taraliget lakópark üzemeltetőivel. A lakópark üzemeltetői el akarják lehetetleníteni a sportklub működését, ezért lezáratták az odavezető utakat,  elvágatták a villanyvezetéket, és elzáratták a szennyvízelvezetést is.   

A sportközpont üzemeltetői erre a helyzetre évek óta folyamatosan felhívták valamennyi illetékes hatóság, így a kerületi önkormányzat, rendőrség, főpolgármesteri hivatal, katasztrófavédelem figyelmét. A sportközpont közleménye szerint  az illetékes hatóságok évek óta tűrték, hogy a Népliget ezen részébe  vezető valamennyi gyalogos- és közúti bejárót magánérdekből, jogellenesen, mások életét és testi épségét veszélyeztető módon valaki  lezárja.  

Miután a katasztrófavédelem határozatban állapította meg a jogellenes útakadályokat, az üzemeltetők azokat saját erőből jó néhányszor eltávolították. Azokat azonban mindig rövid időn belül valakik eredeti helyükre visszatették és lerögzítették.  Néhány héttel ezelőtt egy kerékpáros szenvedett balesetet a Népligetben. A mentők ekkor sem tudtak közel menni a sérülthöz. Éppen az útakadályt visszaépítő emberektől érdeklődtek, hogy tudnak bejutni a Népligetbe.  

  Miután a sporközpont üzemeltetői azt látták, hogy a helyzet nem változik, sőt rosszabbodik, 350 aláírással ellátott levélben hívták fel a főpolgármesteri hivatal figyelmét a helyzetre. Kérelmükre érdemi válasz nem érkezett, intézkedés nem történt, mint ahogy a Városháza a további, az ügy állását firtató levelekre sem reagált.  Ugyanígy semmi nem történt a rendőrség, és a katasztrófavédelem részéről. Utóbbi ugyan az említett határozatot meghozta, de annak végrehajtásáról nem intézkedett.