Öcsi, figyelj, akarok kérdezni valamit!

DSC 2175
2014.10.06. 20:33
Az LMP zöldséges főpolgármester-jelöltje bevinné a Fővárosi Közgyűlés ülését a Nagyvásárcsarnokba, ahol eddig is bárki, bármikor odaszólhatott neki, ha gondja volt. Ismerje meg Csárdi Antalt, akinek már gyerekkorában főpolgármesterekről meséltek, aki új színt hozna a rezsicsökkentésbe, és aki szerint évi 20 milliárd megy korrupcióra a fővárosban.

Mit mond az önnek, hogy Első Magyar Hülyenevelő Intézet?

Első Magyar Hülyenevelő Intézet? Semmit.

Mint a kampányából kiderült, az ön szépapja Kamermayer Károly. Az ő működésének idején nyílt meg 1877-ben, számos más középülettel együtt.

Nem tudtam.

De azt tudja, ki volt Kamermayer Károly?

A gyerekkoromban úgy mesélték, ő volt Budapest első főpolgármestere, sok szó esett róla a családban.

Akkor gyerekkorában rosszul mondták önnek, mert ő az első polgármester volt, Ráth Károllyal, az első főpolgármesterrel tandemben működött.

Ötéves koromban ezt mondták. De azóta persze tudom, hogy nem, mert akkor a főpolgármester egy más jellegű pozíció volt, a város üzemeltetése a polgármesterhez tartozott.

Előásott esetleg régi programokat, iratokat, hátha talál valami hasznosat a kampányához?

Sajnos nincs ilyen családi legendáriumunk, régi irataink. De találtunk olyan ötletet, ami jó lehet.

De nem a hülyenevelő intézet?

Nem. Kamermayer Károly alapított egy Főváros Egylet nevű szervezetet. Ennek az volt a célja, hogy közös gondolkodás legyen Budapest ügyeiről. Véleményezték a bizottsági döntéseket, ötleteket dolgoztak ki. Bárki a tagja lehetett, kétforintos éves díjért.

Tervezi újra felállítani, ha nyer?

A Fővárosi Egylet XXI. századi verzióját valósítjuk meg, de tagsági díj nélkül.

Sokáig úgy volt, hogy az LMP főpolgármester-jelöltje Osztolykán Ágnes lesz, de ő aztán visszamondta, mert szerinte a romasága nem kívánt irányba terelte volna a kampányt. Ön mit szól ehhez?

Valóban van annak realitása, hogy a kampány arról szólt volna, hogy a cigány jelölt meg a nem cigány jelölt, és az nem lett volna jó. Ági egyébként tagja annak a szűkebb stábnak, akivel én a város vezetését elképzelem.

Előállt tehát egy beugró szerepkör, és jött ön.

Nem volt beugró szerepkör.

A választás időpontjához elég közel volt ez a csere.

Nem volt csere. Voltunk páran az LMP-ben, akik szerettük volna, hogy Ági elvállalja a jelöltséget. Nem vállalta el. De ezután volt több jelentkező, és egy belső nyilvános megmérettetésen keresztül közülük választottak ki.

Mik voltak azok az érvek, amivel maga mellé állította az LMP vezetését?

A legsúlyosabb érv a négyéves munkám volt, itt a IX. kerületi önkormányzatban. Én tényleg itt élek, ahol most beszélgetünk. Itt a Pipa utca sarkán. Kora reggeltől késő estig itt vagyok, egész nap az emberek között. Sokkal közvetlenebb kapcsolatom van a budapestiekkel, mint bármelyik politikusnak, aki elindult ezen a választáson.

Ön zöldséges, itt a Vásárcsarnokban. Szokott kampányolni árusítás közben?

Én nem nagyon hozom szóba, de szóba kerül, ha rám ismernek, mint főpolgármester-jelöltre. Ez nem új dolog. Négy éve vagyok kerületi képviselő, a kerületi vásárlóimmal elég régóta megy a politikai diskurzus. Mit kéne csinálni ebben a városban, mi az ami nekik fontos.

Mi az?

Például egy hölgy kérdezte, hogy miért nem lehet hat fát tenni a Pipa utcába? Ez volt az alapja annak a programcélkitűzésemnek, hogy lehetőség szerint minden utcában legyenek fák.

Végülis, ha jól értem, folyamatos ügyfélfogadása volt a zöldségespult mögött.

Ez így van.

Zöld pártnak zöldséges jelölt?

Igen, de ha folytatni akarjuk ezt a szójátékot, még rossz irányba is elmehet az interjú.

Ha megválasztják főpolgármesternek, otthagyja a piacot?

Igen.

Mert mintha azt nyilatkozta volna valahol, hogy akkor is zöldséges marad.

Ott volt egy kis félreértés. Mert várost vezetni nem lehet félállásban. Ha én leszek a főpolgármester, akkor sajnos el kell búcsúznom a saját üzletemtől. De nem fogok elbúcsúzni a vásárcsarnoktól, a piactól és az emberektől.

Továbbra is itt lesz a fogadóóra?

Igen. Nem a pult mögött, de lesz fogadóóra. Kiülök ide, engem meg lehet majd találni. Nem kell bejelentkezni hozzám. Végigmegyek a piacon, és odaszólhatnak nekem, mint most, hogy „Öcsi, figyelj, akarok kérdezni valamit!”.

Így szólítják?

Igen. Én itt nőttem fel. Azt szoktam mondani, hogy két zsák között. A szüleim is itt ismerkedtek meg a csarnokban. Édesapám eladó volt, édesanyám a kávézóban dolgozott.

Még az is lehet, hogy idehozza a közgyűlést?

Nem rossz gondolat. Szerintem egy díszülést meg lehetne tartani Európa legszebb vásárcsarnokában. Megfontolandó.

Schiffer András azt mondta az ön jelölti bemutatkozásán, hogy ezen a választáson az LMP-s bázis stabilizálása, az LMP-s identitás erősítése a cél, nem az új szavazók megszólítása. Nem túl visszafogott cél ez?

Mint minden párt életében, nálunk is volt egy mélypont. Én úgy látom, hogy ezt túléltük, elkezdett fejlődni az LMP. Az én célkitűzésem az, hogy legyen szavunk a főváros dolgaiban. Ha van szavunk, akkor meg lehet mutatni, hogy a zöld párt az nem egy álmodozó, megfoghatatlan akármi, hanem meg lehet mutatni, mit akar az LMP.

Mit akar?

Első körben nem olyan sokat. Például nem akar lopni. Az első lépés mindenképpen az átláthatóság megteremtése. A lehető legrövidebb időn belül minden szerződés nyilvános, kereshető lenne. A közbeszerzési felhívások, a rájuk érkező ajánlatok...

Az ajánlatokat nyilvánossá tenni pályázat közben azért meredek lenne.

Nem a folyamatban levő ajánlatokról beszélek. A lezártakról. A mi számításaink szerint az átláthatóság megteremtésével évi 10-30 milliárd forintnyi összeg spórolható meg.

Ez hogy jött ki?

Egyrészt a korrupciós pénzeket vettük le...

Hogy lehet levenni a korrupciós pénzeket? Nem értem.

Budapesten körülbelül 150 milliárd forintért írunk ki közbeszerzéseket. Az esetek jelentős részében, ha bemennénk a boltba, megvehetnénk ugyanazokat a termékeket lényegesen olcsóbban.

Legalább egy konkrét példát szeretnénk.

Egyrészt nagyon nehéz hozzájutni ezeknek a közbeszerzéseknek az adataihoz. Most is birkózom a fővárossal a 3-as metró rekonstrukció tervezésének pályázati anyagjaiért. Még nem kaptam meg. Amit kaptam, azokon egyelőre a szakértők dolgoznak. Egy biztos: 600 milliós kerettel indult a tender, és 1,8 milliárd forintos kifizetés lett belőle. Elvesztett a főváros 1,2 milliárdot. Most nem tudok más példát mondani.

Na de azért erre bizonyíték nélkül azt mondani, hogy korrupció, kicsit erős.

Az induló keretösszeget sem hasra ütve határozták meg. De ott van másik példának, az Index is foglalkozott vele, a téli sósátorok telkének ügye. Ott hány milliárd folyt el? Szerintem az a 10-30 milliárd forint inkább alsó hangon érthető. Ennek a törekékéből végrehajtható lenne a bérlakásprogramunk, ami három lábon áll. Egyrészt új bérlakásokat kell építeni. Másrészt az önkormányzat tulajdonában levő lakásokat kell lakhatóvá tenni, a harmadik pedig, hogy be kell vonni a piacon található, üresen álló lakásokat.

Hogyan lehet bevonni?

Ha érdekeltté teszem a tulajdonosokat, hogy behozza ebbe a bérlakásrendszerbe a lakását, akkor behozza. Ezt pedig úgy érem el, hogy a főváros egyrészt garanciát vállal az állagmegóvásra, másrészt a tulajdonos a fővárossal köt szerződést, a főváros szedi be a pénzt a bérlőktől, és fizeti a piaci lakbért tulajdonosoknak.

A bérlőnek nem mindegy, hogy kinek fizeti a piaci lakbért?

A rászorult bérlő nem piaci, hanem alacsonyabb, az önkormányzat által támogatott lakbért fizetne. Ennyit átvállalna az önkormányzat.

Ez maga a rezsicsökkentés.

Igen, ez egy rezsicsökkentés, én azt mondom, hogy a lakhatási válságra keresünk megoldásokat. A dolognak a fenntarthatósági megközelítése más. Ha én kifilézem a közműszolgáltató cégeket, akkor a rezsicsökkentés nem lesz fenntartható. Míg a mi programunkban lakások épülnek, a tulajdonosok saját döntésük szerint hozzák be lakásukat a rendszerbe és szerződnek a fővárossal.

És az átláthatóságon megspórolt pénz fedezné az egész programot?

Ez a húsz milliárdból körülbelül négy milliárdot jelent. Hárommilliárd a lakbértámogatás, egymilliárd forint annak a garanciája, hogy az állagmegóvás megtörténjen. A fennmaradó összegből pedig építeni lehet.

Hogy az olvasó jobban megismerje a jelölteket, meg szoktuk kérdezni azt is, hogy milyen személyiségjegyek alapján tartja magát a legalkalmasabbnak. Ön milyenek alapján?

A szorgalmam, amit kiemelnék. És azt az elkötelezettségemet, amit a városért érzek. A harmadik, hogy csapatjátékos vagyok. De semmilyen állathoz nem vagyok hajlandó hasonlítani magam.

Na jó. És zöldséghez?

Nem. Én Csárdi Antal vagyok.

Oké. Mi volt Csárdi Antal életében a legkreatívabb döntés, amire büszke?

Talán az, ahogyan átépítettem az üzletemet. Gond volt, hogy belül kevés volt a hely, és kívül sem mutatott nagyon jól. Ezen úgy változtattam, hogy a pult síkját lejtősre alakítottam. Bent több helyet kaptam, kint meg látványosabb lett az elhúzható üvegfedéllel.

Egy zöldségesnek életbevágó, hogy milyen a pultja. Főpolgármesterként mit tenne a kirakatba?

A Fővárosi Egyletet, amiről már korábban beszéltünk.

Milyen eredménnyel lenne elégedett?

Azt gondolom, hogy minimum lehet 10-15 százalékra számítanom, de benne van a pakliban az is, hogy megnyerem a választást.

Ezek szerint ön azt gondolja, hogy az LMP-nek kedvezett Falus Ferenc visszalépése?

Igen. De valójában minden jelölt fog belőle profitálni. Ha az elmúlt napok történései kellettek ahhoz, hogy az emberek rájöjjenek, hogy sem a kampány, sem a politika nem róluk szól, és ha az emberek ezt belátják, akkor tényleg megnyerem ezt a választást.

Akarja tudni, mit ígér a többi jelölt?

A főpolgármester-jelöltekkel eddig készült interjúinkat itt találja. A többi még készül.