Korai volt örülni a kitakarás nélküli rendőrarcoknak

2014.10.07. 07:44

Alig egy hete, hogy az Alkotmánybíróság egy indexes beadvány nyomán kimondta: nem jogsértő, ha a rendőrről felismerhető fotót közöl a sajtó. A sajtószabadságot a személyiségi jogok védelme elé helyező döntésben annak az évek óta tartó gyakorlatnak a végét ünnepelte a sajtó, hogy rendőrök százezrekre perelnek sikerrel róluk felismerhető felvételeket közlő lapokat, csatornákat.

polisza
Fotó: Index / Police.hu

Most viszont úgy tűnik, a friss Ab-döntés önmagában mégsem tudja garantálni a kitakarás nélküli rendőrarcokat a sajtóban megjelenő fotókon és videókon. Továbbra is létezik az a jogegységi döntés, amelyet még 2012-ben hozott a Kúria, és amely kimondta, hogy a szolgálatot teljesítő rendőr nem közszereplő, a róla készített, őt beazonosító kép- vagy hangfelvétel csak az engedélyével közölhető.

A Kúria jogegységi határozata pedig továbbra is kötelezi az egyedi perekben ítéletet hozó bíróságokat. Ez a Fővárosi Törvényszéken hangzott el csütörtökön egy hasonló témájú, de nem ezen a kérdésen megforduló sajtóper ítélethirdetésén.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya az Index kérdésére megerősítette a bíróságok szervezetéről szóló törvényre hivatkozva, hogy mivel a Kúria a bíróságokra kötelező jogegységi határozatot hoz, "általánosságban kimondható, hogy azokban az ügyekben, amelyekben releváns jelleggel figyelembe vehető a Kúrai egy jogegységi határozata, úgy azt a bíróságnak kötelezően alkalmaznia kell".

Az Alkotmánybíróság a hivatkozott határozatában egyedi ügyben döntött, döntése kizárólag az adott ügyre vonatkozik,

tette hozzá a törvényszék.

Még az Ab-döntés után megkerestük a Kúriát. Megkérdeztük, mi következik az Ab-döntésből a Kúria jogegységi határozatára nézve, visszavonják-e azt, illetve hogy az ilyen ügyekben eljáró bíróságoknak melyikhez kell igazodniuk. A Kúria sajtófőnökétől azt a választ kaptuk, hogy a Kúria folyamatosan figyelemmel kíséri az Alkotmánybíróság határozatait, így elemzi ezt is, továbbá

A Kúria tanulmányozza, hogy a határozat mennyiben érinti a kapcsolódó jogegységi határozatot, s hogy indokolt-e bárminemű lépés megtétele.