Kósa váratlanul előkerült lakása miatt vizsgálatot követelnek

2014.10.08. 17:17 Módosítva: 2014.10.08. 18:02
Óriásberuházás közelébe került Debrecenben az az ingatlanos cég, amelytől Kósa Lajos felesége 2002-ben egy 100 milliós értékű budai lakást vehetett a nevére. A Mester Nívó Kft. által alapított vállalkozás kapta meg akkoriban többek között a városi vásárcsarnok milliárdos rehabilitációját, de aztán bíróság mondta ki, hogy a cég és Kósa magáningatlan-ügyleteinek semmi közük nem lehetett az önkormányzati megrendelésekhez.

155 négyzetméteres, négy és fél szobás lakása van Óbudán Kósa Lajos feleségének. A 100 milliós forgalmi értékű lakóparki ingatlanról, ahol mostanában gyakran fordul meg maga a politikus is, eddig nem nagyon beszélt a nyilvánosság előtt.

Vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Kósa ellen

Az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Kósa és felesége ellen, mert vagyonnyilatkozatban fel nem tüntetett óbudai lakással rendelkeznek.

Pápa Levente, az Együtt-PM szövetség gazdaságpolitikusa sajtótájékoztatóján közölte: benyújtanak egy olyan törvénymódosító csomagot, amely lehetővé tenné, hogy a parlamenti képviselők húsz százalékának felhatalmazása alapján a NAV vagyongyarapodási vizsgálatot indítson.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője is közölte: pártja vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez.

A Jobbik eközben felszólított. 

„Nincs olyan debreceni, aki ne hallott volna pletykákat arról, hogy Kósa Lajost milyen óriási vagyont gyűjtött össze az elmúlt tizenhat év alatt. Erre a tegnapi napig semmilyen bizonyíték nem volt, de az egyik kereskedelmi televízió adta hírül azt az információt, miszerint polgármesterünk felesége boldog tulajdonosa egy budapesti 100 millió forint értékű lakásnak.” A Jobbik felszólította Kósa Lajost és feleségét, hogy hozzon nyilvánosságra minden az ingatlan adásvételével kapcsolatos dokumentumot.

A nagy értékű lakásról kedden az RTL Klub készített riportot. A Fidesz alelnöke abban azt magyarázta, hogy eddig senki nem kérdezte, létezik-e az ingatlan.

„Soha, senki nem kérdezte. Nem is van nagyon oka, az ember nem szokott úgy beszélgetni, hogy megkérdezi, te, otthon neked mid van.”

Kósa Lajos az Indexnek elmondta, hogy a III. kerületi ingatlanhoz 2002 végén cserével jutottak hozzá. A debreceni nagyerdei családi házukat egy az egyben cserélték el az akkor még csak terveken szereplő lakásra.

A Kósa család jelenlegi háza Debrecenben
A Kósa család jelenlegi háza Debrecenben
Fotó: Google Maps

A Duna-parti Aquincumi Villapark 2005-ben készült el teljesen. A beruházók kifejezetten az igényes és természetesen fizetőképes vevőkört célozták meg az ősfás, nyugodt környezetben álló dizájnos házakkal. Az egész lakóparkban összesen 38 lakás épült.

A lakóparkot az akkoriban budapesti központtal és debreceni telephellyel működő Mester Nívó Kft. építtette.

Kósa közlése szerint az ingatlancserét ezzel a céggel bonyolították le, és akkor döntötték el, hogy bár a debreceni ház közös tulajdonuk volt, az új szerzemény már csak a felesége, Porkoláb Gyöngyi nevére kerüljön. A debreceni polgármester szerint azóta a lakás minden évben szerepelt felesége vagyonnyilatkozatában, ezek azonban nem nyilvánosak. Még a csere előtti hónapokban vásároltak egy másik, jóval nagyobb debreceni családi házat is, amire hitelt is felvett a család. A Kadosa utcai ház kétszintes, Kósa vagyonbevallása szerint 300 négyzetméteres alapterületű, és 1000 négyzetméteres telken áll. A politikus és felesége felesben tulajdonosok.

A ház tulajdoni lapja szerint a telek kicsit nagyobb, 1082 négyzetméter, és 2002 tavaszán adásvétel útján került Kósáékhoz. A ház méretéről ebben a dokumentumban nincs adat. A vásárláskor 30 milliós jelzáloghitel is került az ingatlanra.

A nagyerdei házeladás miatt a Mester Nívó Kft. és Kósa Lajos kapcsolatát a sajtó már tíz éve elkezdte boncolgatni, de az akkori cikkek még nem kapcsolták össze az óbudai lakással. A 2004-es cikkekben a fő kérdés az volt: jelentett-e gazdasági előnyt a cégnek, hogy Kósa rajta keresztül értékesítette debreceni családi ingatlanát.

A Mester Nívó ügyeiről a Népszava közölt cikkeket, de a lap csak addig jutott, hogy Kósáék a cég bevonásával értékesítették a házat.

A Mester Nívó 2004-ben aztán nagy üzlet közelébe került a városban. Egy másik céggel megalapították a Dexium Kft.-t, amely néhány héttel az alapítás után meg is kapta a debreceni piacrekonstrukcióra a megrendelést. A milliárdos beruházás eredeti megvalósítója – egy 2002-es megállapodás értelmében – az izraeli érdekeltségű Global City Kft. lett volna, ám a cég nem teljesítette a megállapodásban foglalt feltételeket. Emiatt váltott az önkormányzat a Dexium Kft.-re. A Mester Nívó az önkormányzati döntés előtti napokban kilépett a Dexiumból, de a tulajdonosi kör más vállalkozása később újra visszakerült.

A Népszava ezt a két tranzakciót több cikkben is párhuzamba hozta, amiért Kósa bírósági ügyek özönét zúdította a lapra, és a cégek is pereltek, azt kérve, hogy állapítsák meg:

„Nincs összefüggés azon tények között, hogy a debreceni polgármester a Mester Nívó Kft.-nek adta el ingatlanát, illetve , hogy később a cég által alapított Dexium Kft. között szerződéses kapcsolat jött létre.”

A bíróság igazat adott Kósáéknak, a lapnak pedig milliós kártérítést is fizetnie kellett.

2011-ben viszont a Fidesz ment neki a Mester Nívónak. A párt honlapján ingatlanbotrányt emlegetve azt írták, hogy a Mester Nívó Kft. közreműködésével egy III. kerületi ingatlant „járattak meg” a honvédelmi tárcánál a HM EI Zrt.-vel mintegy 15 millió forintos kárt okozva az államnak. Az ügyben akkor feljelentés is született.