Uhura vágyik? Skorpiója van?

2014.10.09. 12:43

Elkészült a földművelésügyi minisztériumban annak a rendeletnek a tervezete, amely még idén le fogja váltani a veszélyes állatok tartásának most érvényes szabályozását.  Júliustól az állatvédelmi törvény három kategóriát állított fel a veszélyes állatokra:

  • különösen veszélyes
  • közepesen veszélyes
  • elővigyázatosságot igénylő.

A most készülő rendelet mellékletei mondanák meg konkrétan, melyik állat melyik kategóriába tartozik, és a tartásához pontosan milyen követelményeknek kell eleget tenni.

Különösen veszélyesnek minősített állatot csak állatkert, cirkusz (de méreggel rendelkező állatokat a cirkusz sem) és gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó intézmény (ezek pedig csak méreggel rendelkező állatokat) tarthatnak. Így aztán ha a tervezet a mellékleteivel együtt átmegy, mindenkinek le kell tennie arról, hogy otthon tartson például: fekete özvegyet, aligátorteknőst, kazuárfélét, csimpánzt, szürke farkast, oroszlánt, tigrist, rozsomákot, medvét vagy fókát. Ezek ugyanis mind a különösen veszélyes kategóriába kerülnének.

Közepesen veszélyesnek minősített állatot már tarthatna magánember is, de sokkal szigorúbb feltételeknek kellene megfelelni ehhez, mint most. Át kellene például esni egy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, és bemutatni a 3 hónapnál nem régebbi papírt erről.

Ezen kívül - bizonyos állatok esetében - meg kellene nyugtatni a tágabb szomszédságot. Most is van olyan szabály, hogy szükség van a közvetlen szomszédok beleegyező nyilatkozataira. Az újítás ehhez képest az lenne, hogy ha mérges állatról (például skorpióról van szó), akkor a közvetlen szomszédokon kívül

az adott épület összes lakásának kétharmadától ki kellene könyörögni a beleegyező nyilatkozatot .

Közepesen veszélyes állatként kezelné a rendelet például: a skorpiók többségét, a törpekajmánokat, a tigrispitont, az uhukat, a sasokat, a vadmacskát, az erszényes ördögöt és az óriáskengurut. Az egyezkedést a szomszédokkal csak akkor lehet megúszni, ha a szóban forgó állat halféle.

Az elővigyázatosságot igénylő állatok kategóriájában már nem lenne kötelező a pszichológiai alkalmassági, a melléklet alapján így például vidrát, aranysakált, kacsacsőrű emlőst, tatut, borzot és tevét nem teljesen tökéletes pszichés állapotban is tarthatunk.

A rendelet rettentő részletes mellékletben sorolja fel, melyik állatot milyen körülmények, milyen óvintézkedések mellett lehet tartani. Cápáknál például "ahol közvetlenül medence mellett/felett található a látogatói tér, gondoskodni kell a beesés megakadályozásáról", az erszényes ördögnek pedig legalább 1,2 méter magas kerítés kell nem mászható anyagból, kiegészítve egy 0,5 m-es 45-60 fokos szögben befelé hajló magasítással.

Az engedélyezés a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőséghez kerülne. Akik most engedéllyel tartanak veszélyes állatot, vagy olyan állatot tartanak, amihez eddig nem is kellett külön engedély, december 31-ig kell majd beadjanak engedélykérelmet az új szabályok szerint. A tartási engedély érvényességi ideje legfeljebb öt év lenne, és újabb öt évekkel lehetne hosszabbítgatni. A kölykökkel sem kivételeznének, a  rendelet hatálya az állatok "valamennyi fejlődési szakaszára, alakjára és állapotára kiterjed".

Létrehoznának egy országos adatbázist is a veszélyes állatokról. Most egyelőre rejtély, hányan is tarthatnak otthon veszélyes állatot. A rendelethez tartozó hatásvizsgálati lapon - mint mindig - most is van egy olyan rubrika, hogy "érintett csoportok". Innen kiderül, hogy a minisztérium tudomása szerint 40-50 strucctartó és 300 kisállat-kereskedő van az országban, a kedvtelésből veszélyes állatot tartók száma viszont "nem ismert".

A tervezetről jövő péntekig lehet véleményt küldeni a minisztériumnak.