A kötvényügy egyszer beketyeg

10661941 807937869258127 4560190349463440237 o
2014.10.10. 10:36
617 millió forint adósságtól mentette meg a települést a kormány programja, bár a pénz egy része most is a 2800 fős falunál lehet. A polgármester jó eséllyel indul újra, 137 milliós saját tartozása sem riasztja el támogatóit.

Óvatosan gurulunk el a a köves úton egy férfi mellett, aki tökéletesen kiszámíthatatlan ívben tolja a biciklijét hazafelé. A kormányon gázpalack lóg, de sejthető, hogy a csalinkázás mögött valami más állhat. A férfi végül feladja a küzdelmet, a biciklit elengedi, majd a palackra borulva a gyepen álomba szenderül.

Kultuszminiszterek bajnoka

Bugacon vagyunk, aminek a tőszomszédságában a nyáron már negyedszer tartották meg a hun-türk tudatú Kurultájt. A 2800 fős falu különleges hely: három Fidesz-közeli polgármesterjelöltnek kellene összefognia ahhoz, hogy esély legyen a jelenlegi polgármester legyőzésére. A futballt szerető Szabó László népszerű, még ellenfelei is elismerik, hogy „jó beszélőkéje van”, „el tudja hitetni, hogy sokat dolgozik a faluért”, „kultuszminiszterként országos bajnok lehetne”.

A népszerűségét az sem csökkenti, hogy nemrég Bugac díszpolgárává avatta nagymamáját, és hogy 120 millió feletti egyéni tartozása van, amire legfeljebb néhány milliót érő otthona nem nyújthat elég fedezetet.

Egy ekkora településen mindenki ismer mindenkit, arra is emlékeznek, hogy kinek a nagymamája mennyire aktívan vett részt a Rákosit éltető ünnepségeken. „A szívem baloldalon dobog, de nem arra húz” – adta meg politikai ars poeticáját Csitári Tibor, aki 2006-ig nyolc éven át vezette a falut. Pártszimpátiáját korai élmények határozták meg: a kuláktalanítást, a család földjeinek elvételét kisgyerekként élte át, így egyenes vonalat húz a „bolsevikoktól” a mai baloldalig. A 25 évet mezőgazdasági nagyüzemben lehúzó mérnök később, amennyire tudta, helyrebillentette a történelmi igazságtalanságot, és „a módszerváltás után” kárpótlással visszaszerezte az egykori földek egy részét, majd megvette azt a 200 éves tanyaházat is, ahol született.

Itt ülünk, kint dolgoznak a takarmánynak való gabona betakarításán a kombájnok, Csitári telefonon ad néhány utasítást, miközben a falu helyzetéről beszél. „Amikor átadtam a falut, 68 millió forint volt a kasszában. 1998-ban kettő, nyolc évvel később már tíz utca volt leaszfaltozva” – sorolta az eredményeket, érezhető keserűséggel, amiért 2006-ban, majd utolsó próbálkozásakor, négy éve is alulmaradt Szabóval szemben.

Szerinte ha nem Szabó nyert volna, akkor nem szorult volna rá Bugac, hogy 617 millió forintos tartozástól mentse meg a kormány adósságátvállaló programja.

Svájci kötvény

2008-ban a Szabó vezette önkormányzat 450 millió forintot vett fel, svájcifrank-alapú kötvénykibocsátás útján. „Akkor képviselő voltam, könyörögtem, hogy ne adósítsuk el magunkat 30 évre, de a többség megszavazta” – mondta Csitári. A hitelt hivatalosan a szennyvízcsatorna beruházásra vette volna fel a falu; bár a projekt nem indult el – a szennyvíztisztító „alapcsőletételére” csak két hete került sor –, a pénz megérkezett a banktól.

Valamit kezdeni kellett vele, főleg, mert két évig a kamatokat sem kellett fizetni a hitelért. Volt ötlet mindenre: a Pécsi Bőrgyárban vettek volna telephelyet, felmerült egy vegyiüzem-vásárlás, egy plázaépítésre alkalmas szombathelyi telek megvétele, egy napelemgyár létrehozása, majd egy titkos liechtensteini pénzintézetbe való befektetés egy magyarországi ügyvéden keresztül, akiről kiderült, hogy pénzmosás gyanújával eljárás van ellene folyamatban.

„Kicsit már bánom, hogy ennek időben utánajártam,

ha végigviszi az ügyletet Szabó, ma már biztosan nem polgármester”

– mondta Csitári.

A pénz egy része elcsordogált néhány EU-s projekt önrészére – felújították az iskolát, épült egy piaccsarnok, folytatódtak az aszfaltozások – és egy meglepő befektetésre:

Bugacpusztaháza polgármesterére befektetési életbiztosítást kötöttek, amelynek kedvezményezettje Bugac önkormányzata volt.

(A két település társult önkormányzatként működik, az ülések és a költségvetés közös.) A 11 évre kötött biztosításra évi 40 milliót kellett volna költeni – a tőkegaranciát nem adó befektetésre az ígéret szerint Bugac a lejárat után 600 milliót kapott volna –, erre eddig 120 millió ment el.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) azonban tavaly a kötvénykibocsátás mértékét, a felhasználás módját is szabálytalannak minősítette,

és előírta a befektetésre szánt életbiztosítás felszámolását.

Ez mindeddig nem történt meg, ami érthető: a felmondással az eddig betett 120 milliónak csak a fele jönne vissza. Az ÁSZ feljelentést tett – hiszen az önkormányzat a pénzt csak beruházásra költhette volna, tőkegarancia nélküli befektetésre nem –, tanúkihallgatások is voltak, de látható eredménye a nyomozásnak egyelőre nincs.

Igaz, van egy bugaci rendezési terv, amit az ÁSZ elfogadott, ennek tartalmát azonban a képviselő-testület nem, kizárólag a polgármester ismeri.

Vakon mentett a kormány

A 159 forintos árfolyamon jegyzett svájcifrank-alapú kötvényből adódó teher forintban felkúszott 617 millióra, így a 2800 – Bugacpusztaházával együtt 3200 – fős települést tavaly végül ekkora tehertől szabadította meg a kormány – a központi költségvetés terhére –, együtt sok száz eladósodott településsel.

Az összeg meglepő,

a felvett hitelből ugyanis állítólag 350 millió valahol még mindig megvan,

legalábbis a polgármester és az önkormányzat pénzügyi bizottsága szerint. Hogy az adósságmentéskor miért nem számított, hogy a kiváltandó tartozás nagyobbik fele valójában megvan, arra a válasz az lehet, hogy a teljes pénzeszköz befektetésként van számon tartva, így nincs az önkormányzat számláján.

A pénz egy része most valóban elmehet a szennyvízhálózat néhány hete elindított kiépítésére, bár ez a rész sokkal kisebb, mint az erre a célra eredetileg felvett 450 millió forint.

Szabó ellenfelei szerint a polgármester eddigi sikeres lavírozásában szerepet játszhat, hogy jóban van Lezsák Sándorral.

Igaz, ez a támogatás hosszabb távon már kevés lehet, miután a parlament alelnöke összerúgta a port a Fidesszel. A szomszédos Kiskunfélegyházán lényegében saját jelöltet indít a kormánypárt jelöltjével, Kapus Krisztiánnal szemben, amit Kósa Lajos a hétvégén a városban tartott fórumon szokatlanul keményen kritizált, kijelentve, hogy

„ha Lezsák majd országgyűlési képviselő akar lenni, akkor majd Kapus ajtaján kell kopogtatnia.”

„Eddig ha két téglát összeütöttek Bugacon, Lezsák már itt volt. A Petőfi Népéből is ő folyt, de szeptember óta mintha eltűnt volna. Talán kiadták rá a kilövési engedélyt” – mondta a helyi viszonyokat jól ismerő, névtelenséget kérő forrás, aki szerint Szabó számára katasztrófa lesz, ha Lezsák befolyása csökkenni fog. 

Azt, hogy az egykori MDF-alapító, parlamenti alelnök kegyvesztett lett, a Fidesz támogatását élvező bugaci polgármesterjelölt is megerősítette. Hegedűs Béla László szerint Lezsák az első ciklusban nem támogatta látványosan Szabót, de 2010 után valóban szoros kapcsolatban voltak.

A Kurultájon is megjelentek közösen, bár a rendezvényhez Bugacnak kevés köze van. A fesztivál helyszíne nem az önkormányzaté, hanem a nemzeti parké, a Kurultájra adott 100-300 millió közötti támogatások nem az önkormányzathoz folytak be. Viszont Bugac létrehozott egy önkormányzati kft.-t, amely az első Kurultáj után 20 milliós beszállítói tartozást hagyott hátra. A cég ellen felszámolás indult. A képviselő-testület egyik tagja szerint elszámolás a Kurultájról az önkormányzat felé máig nem történt, Szabó nem igazolta azt sem, hová lett a Kurultáj idején az önkormányzat területén megnyitott parkolóból beszedett pénz.

Adósságversenyben a jelöltek

A mezőgazdasági vállalkozó Hegedűs szerint a „kötvényügy egyszer beketyeg”, és akkor Szabó felelősségre lesz vonható, akár az október 13-án életbe lépő méltatlanságot érintő szabályok alapján.

Ez az önkormányzati gazdálkodással kapcsolatos, a személyes tartozást – amennyiben nem köztartozásról van szó – nem érinti.

Ebben egy ideig Hegedűs is rosszul állt: a NAV adósságlistáján a neve mellett 2011-ben több mint 160 millió forintot jeleztek. „A NAV-val sokakkal együtt hosszasan perben voltam a kedvezményes adózás miatt, aminek a lehetőségével éltem. Már Gyurcsány alatt lehetőség volt az adóamnesztiára, eszerint egyszeri, 12 százalékos adót leróva mód volt a cégekbe vitt fejlesztési pénzek lekönyvelésére. Ez elvileg mentesít a vagyonvizsgálattól, de az első adóamnesztia esetében ezt egyértelművé csak a Legfelsőbb Bíróság idén tavasszal hozott döntése tette. Így ma már nincs ilyen tartozásom, a NAV adóslistáján sem vagyok rajta” – mondta Hegedűs, elismerve, hogy ha nem így lenne, akkor győzelme esetén is kétséges volna, hogy megtarthatná polgármesteri posztját.

Ennek azonban előfeltétele lenne, hogy mellé álljon a másik két jelölt: az egyikük egy helyi vendéglős, a másikuk Csitári egykori alpolgármestere, aki ezt a posztot Szabó első ciklusa alatt is betöltötte.

Szabó viszont jelenleg is rosszul áll adósság terén: az örökség útján  tulajdonába került lakóházára 221 ezer svájci frank és további 70 millió forint, összesen 137 millió forint tartozás van bejegyezve. A polgármesternek korábban sokféle vállalkozása volt benzinkúttól szállítmányozásig, a tartozások ezekhez kötődhetnek. Minderről a polgármestert nem tudtuk megkérdezni, mert a helyszínre érkezésünkkor telefonon lemondta a találkozót.

Csak a Laci

A telekkönyvi hivatalból származó papír szórólapként terjedt Bugacon. „Ez ilyen piszkos kampány lehet, szerintem jó, ha a Laci marad a polgármester” – mondta az egyik főúti presszó alkalmazottja. Az asszony szerint sok jót tett a faluval Szabó, a nyugdíjasklubban is sok a program, az iskolában még lovasoktatás is van, neki köszönhetően működik a tanyaszínház, a dalárda, és minden, ami a közösségi életet jelenti.

Szerinte a Kurultáj is jól jött, bár ő maga sosem járt ott. Eleinte ugyan nem sokan jöttek be onnan a faluba, de legutóbb már többen vásároltak a településen, és jöttek a presszóba is.

„Egyértelmű, csak a Laci” – mondta vidáman a presszó előtt iszogató Pista. „Még ma is rúgja a labdát, ügyes” – dicséri meg a 40 éves polgármestert az egykori autószerelő, aki ma az önkormányzatnál tesz-vesz, sokat segített a Kurultáj felépítésében is.

„Megszépült a focipálya, már világítás is van rajta” – kontrázott rá a nyugdíjas Peti. Szeretnek kijárni a megye II.-ben játszó csapat meccseire. „Legutóbb is kikaptunk itthon a Nyárlőrinctől 6-1-re” – mondták érthetetlen vidámsággal, bár az eredmény kétségtelenül jobb, mint az 1-8.

A pálya valóban szép, a klub évente másfél millió forint támogatást is kap az önkormányzattól. A felújítás három éve egy 20 ezer eurós EU-s pályázatból valósult meg, lett új öltöző és büfé is.

Innen néhány utcára szunyókált el az árokparton a gázpalackos férfi. Amikor elmentünk, még mindig aludt. A biciklijét valaki készségesen az oszlopnak támasztotta. A gázpalack viszont már nem volt sehol.