Egyetlen polgármesterjelölt indul a települések negyedén

2014.10.11. 15:54

Minden negyedik településen egyetlen polgármesterjelölt lesz a vasárnapi önkormányzati választáson.

Ez azt jelenti, hogy ezeken a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal meg lehet választani a jelöltet a következő 5 évre, írja az MTI. 767 olyan település van az országban, ahol csak egy jelölt indul a polgármester-választáson. Ez az összes település 24 százaléka.

Hat polgármester-választás marad el vasárnap.

Jelölt hiányában, illetve az egyetlen jelölt visszalépése miatt elmarad vasárnap a polgármester-választás a Tolna megyei Aparhanton és Udvariban, a Vas megyei Daraboshegyen és Tanakajdon, a Zala megyei Valkonyán és- mivel az egyetlen jelölt szombaton visszalépett - a Veszprém megyei Nemesvitán.

Jelölt hiányában nem lehet vasárnap képviselő-választást tartani a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon. Ezeken a településeken a helyi választási bizottság időközi választást fog kiírni, feltehetően a jövő év elejére.

A jelöltek nyilvántartásba vétele után 376-an léptek vissza, ebből ketten a főpolgármester-jelöltségtől, 127-en a polgármester-jelöltségtől, valamint 162-en a képviselő-jelöltségtől, ebből 34-en egyéni választókerületben, tízezer lakosnál nagyobb településen és 128-an egyéni listán, tízezer lakosnál kisebb településen. A többi visszalépő nemzetiségi jelölt volt.

Tizenegy nyilvántartásba vett jelölt meghalt.

A visszalépések miatt 94 esetben újra tudták nyomtatni a szavazólapokat, a többi esetben a kiesett jelölteket a szavazatszámláló bizottságok húzzák le a szavazólapról.

16 éves is fog szavazni

A pénteken lezárt hivatalos névjegyzékben 8 millió 170 ezer 413 választópolgár szerepel, ennyien szavazhatnak vasárnap. Közülük 8 043 553 magyar állampolgár. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona szombaton elmondta, hogy a legfiatalabb választópolgár 1998. augusztus 21-én született, ő házasságkötéssel szerzett nagykorúságot. A többi 41 451 első szavazóval együtt vasárnap emlékkártyát kap. A legtöbb első szavazó (24) Szendrőládon lesz.

A legkisebb létszámú szavazókör a Zala megyei Iborfia, ahol 14 választópolgárt várnak vasárnap. A legtöbb átjelentkezőt - 51-et - a Veszprém megyei Balatonkenesére várják.

A 3177 település közül minden másodikon - 1523-on - tartanak vasárnap nemzetiségi választást is, a nemzetiségi választópolgárok száma 240 990. Egyedül Újbudán tartanak majd mind a 13 nemzetiségnek választást: a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán választópolgárok helyi és országos szavazólapot is kapnak, a szlovén kivételével pedig területit (kerületit) is.

A nemzetiségi választásban csak az vehet részt, aki szeptember 26-ig felvetette magát a nemzetiségi névjegyzékbe. Ezt 241 ezren tették meg, írja az MTI.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport