Meghalt a börtönben a hummeres gázoló

2014.10.11. 11:48 Módosítva: 2014.10.11. 13:51

Meghalt egy nem jogerősen elítélt fogvatartott, a hummeres gázoló a Szegedi börtönben. Az MTI-nek az ügyet ismerő források megerősítették a Hír24 információját, miszerint a rab az az osztrák férfi, aki két éve Hummer terepjárójával halálra gázolt egy motoros rendőrt. „A magyar hatóságok értesítettek bennünket a halálesetről. A hozzátartozókat tájékoztattuk" - mondta az osztrák külügyminisztérium szóvivője Bécsben.

A rendőrség közleménye szerint a felügyeletnek a fogvatartott zárkatársai jelezték, hogy a férfi péntek este fél nyolckor elvesztette eszméletét. A börtön ápolója azonnal megkezdte a férfi ellátását, amit a kiérkező mentőszolgálat munkatársai folytattak, a fogvatartott életét azonban nem sikerült megmenteni. A BVOP sajtóirodájának közleménye szerint a férfi 19 óra 39 perckor veszítette el az eszméletét, és 20 óra 12 perckor halt meg.

Nem a társai ölték meg, a halál oka tisztázatlan

7 öngyilkosság, 42 megakadályozott kísérlet


Tavaly összesen 7 fogvatartott lett öngyilkos a magyar börtönökben, az őröknek 42 esetben sikerült megakadályozni a kísérleteket. Az utóbbi húsz év alatt 1998-ban és 2001-ben történt a legtöbb öngyilkosság, mindkét évben 11. A legjobb év 2002 volt, amikor csak egy ilyen tragédia történt.  2013-ban készült el az új szabályozás a fogvatartottak öngyilkosságának megelőzésére. (Forrás: BVOP-évkönyv)

A rendőrség elsődleges helyszíni vizsgálata kizárta az idegenkezűséget, a halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják. Telefonon kerestük a rendőrséget, ennél többet nem tudtak mondani nekünk. A büntetés-végrehajtás is vizsgálatot indított a haláleset körülményeinek feltárására, az elhunyt hozzátartozóját értesítették.

A Hír24 értesülései szerint a hummeres gázoló vélhetően öngyilkos lett. Ezt hivatalos források nem erősítették meg. "Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény szerint a büntetés-végrehajtási szervezeténél keletkezett, az érintettel kapcsolatba hozható személyes adat bűnügyi személyes adatnak minősül, így arról további tájékoztatás jelen esetben kizárólag az elhunyt hozzátartozójának írásbeli engedélyével adható" - közölte az Index megkeresésére a BVOP sajtóirodája.

A Szegedi Törvényszék szeptember 25-én első fokon tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte azt az osztrák sofőrt, aki 2012. október 11-én Apátfalván Hummer terepjárójával szándékosan halára gázolta Kenéz Imre motoros rendőrt. A 36 éves, autószerelő végzettségű Thomas Robert Bindbergert Szegeden tartották fogva.

Az osztrák férfi az európai bűnügyi nyilvántartás szerint 1993 és 2010 között 15 alkalommal volt büntetve Ausztriában és Németországban, személy elleni erőszak, vagyon elleni bűncselekmény és hivatalos személy elleni bűncselekmény miatt. Legutóbbkönnyű testi sértésért kapott felfüggesztett börtönbüntetést, és éppen a próbaidejét töltötte a motoros rendőr elgázolásának időpontjában.

Thomas Robert B. több osztrák hummeres társával együtt 2012 októberében Romániából hazafelé tartott, amikor Apátfalvánál a 43-as úton a rendőrök bemérték. A büntetés megfizetése után a hummerosok továbbindultak, majd a település belterületén Thomas Robert B. leszorította a vele szemben közlekedő traffipaxos rendőrautót.

A rendőrök segítséget kértek, két rendőrmotoros, Kenéz Imre és a társa indult az osztrák konvoj után. A Széchenyi utcánál Thomas Robert B. megállt, majd nagy sebességgel elindult: elgázolta az előtte álló rendőrmotorost. Kenéz Imre életét vesztette.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét a 116-123 hívószámon, ami a nap huszonnégy órájában egész Magyarországról elérhető, és mobilról is ingyenesen hívható ( www.sos505.hu )!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport