Független jelölt ütötte ki a Fideszt Békéscsabán

2014.10.12. 20:46

A független jelöltként induló Szarvas Péter, a Körös Volán Zrt., majd annak jogutódja, a DAKK volt vezérigazgatója nyerte a polgármester-választást Békéscsabán, 41,93 százalékkal megelőzte a 34,56 százalékon álló Hanó Miklóst, a Fidesz-KDNP második helyen végzett jelöltjét, eddigi alpolgármestert.

10698400 344471449061415 5822536152904571207 n
Fotó: Facebook / Szarvas Péter

Tavaly ősszel szakmai véleménykülönbségre hivatkozva szűnt meg a munkaviszonya, írta a hír6.hu. Az 51 éves közgazdász korábban szakmai tanácsadóként vett részt az önkormányzat munkájában.

Augusztus végén polgármesteri kampányának bejelentésekor a legfontosabbnak a gondosságot, a szorgalmat és az alázatot nevezte. Szerinte nem tájékoztatták megfelelően a városi ügyekről a lakosokat. Programja pilléreinek tartotta a munkahelyteremtést és a vállalkozások erősítését, újak Békéscsabára hívását.

Jelöltségének bejelentése után nem sokkal a Jobbik helyi szervezete is jelezte, Szarvas Pétert támogatja. Azt mondták, hogy úgy gondolják, egy pártoktól független polgármester is jól képviselheti Békéscsaba érdekeit, írja a beol.hu. Szarvast erkölcsileg és szakmailag is alkalmasnak tartották, szerintük képes felülemelkedni a pártérdekeken és a városért dolgozni. Szarvas utána jelezte, meglepetés volt a Jobbik kiállása, de továbbra is független jelöltként, párttámogatás nélkül kampányolt.

Eddig Vantara Gyula, a Fidesz Békés megyei elnöke volt a békéscsabai polgármester, de országgyűlési képviselőként dolgozik tovább. 2010-ben 61,69 százalékkal nyerte meg a választást az MSZP-s és a jobbikos jelölt előtt.

A helyette indított Hanó alpolgármester már 1994-ben önkormányzati képviselő volt Békéscsabán, Torgyán József minisztersége idején még torgyánista volt, de aztán szembefordult vele. Több ciklusban is volt a polgármesteri hivatal gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A Vantara és a városvezetés által nyolc év alatt megvalósított program folytatását ígérte.