Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az emberek a fenekükkel szavaztak

Alacsony részvétel mellett rendben zajlottak az önkormányzati és a nemzetiségi választások. Tarlós István megőrizte helyét Budapesten, Szegeden negyedik ciklusát kezdheti meg a szocialista Botka László, és Miskolcot is megtartott a fideszes Kriza Ákos. Az ellenzéknek Budapesten 5 polgármestere lett, és 5 kerületben szerzett többséget. A Jobbik 13 polgármestert ad az országban, köztük Ózdon, Tapolcán és Tiszavasváriban.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A települések 77 százalékában (2448 településen) független polgármestert választottak meg vasárnap, mondta az MTI-nek Pálffy Ilonam a Nemzeti Választási Iroda elnöke. 

    Pálffy a legaktívabb településeket is felsorolta: 

    A Győr-Moson-Sopron megyei Gyalóka nevű településen a 62 választópolgárból 61 volt szavazni, Tolnabarakony 60 választásra jogosultjából 59 szavazott, Bödeházán 41-ből 40. Kiemelkedő még Kisasszonyfa, ahol a 221 választópolgárból 197-en választottak, és Tiszabura, ahol 920-ból 841-en szavaztak vasárnap.

  • Urbán Flórián korábbi válogatott labdarúgót indítja a Jobbik az időközi parlamenti választáson Újpesten, jelentette be Vona Gábor pártelnök. A Jobbik elnöke olyan emberként jellemezte Urbán Flóriánt, aki már bizonyított, emellett határozott, egyenes, rendszerető, és tud küzdeni. Hozzátette: a jelölttel azonos értékrendet vall. Urbán Flórián a sajtótájékoztatón arról beszélt: noha nem jártas a politikában, szeretne

    Újpest kapitánya

    lenni, és tenni azért, hogy jobb legyen a kerület. (MTI)

  • Szigetváron vége a diktatúrának!

    címmel tájékoztatja a sajtót Varga Zoltán (Szigetvári Emberekért Egyesület) és Berkecz Balázs (Együtt). Ha nincs jobb dolga, menjen a városháza elé délután egykor, hallgassa meg őket. Az Időkép szerint süt a nap arrafelé, és ez így is marad.

  • Kiszorultak a nők a fővárosi politikából

    Csak hárman lesznek a 33 fős közgyűlésben. A 165 tízezer fősnél nagyobb településből 14-en, csak egyetlen budapesti kerületet vezethet nő.

  • A választás végén egy kicsit elszállt, de hétfő reggelre helyreállt, sőt, egy picit erősödött is a forint árfolyama. 

  • Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket a polgárdi drámára. A négy éve még a Fidesz jelöltjeként, most függetlenként induló jelenlegi polgármester, Nyikos László a szavazatok 84 százalékával nyert, míg a Fidesz-KDNP-s jelölt csak 16 százalékot kapott.

  • Fidesz-KDNP: 225 mandátum

    Jobbik: 81 mandátum

    MSZP: 50 mandátum

    DK: 19 mandátum

    LMP: 5 mandátum

    Somogyért: 2 mandátum

    NP: 1 mandátum

    Összefogás: 1 mandátum

    PVME: 1 mandátum

    (Forrás: MTI)

  • Belecsúszott a Magyar Nemzetbe, és nem vettem eddig észre, pedig ez van a címlapján:

    Elsöprő Fidesz-KDNP győzelem, végelgyengülésben a baloldal! - Huszonhárom megyei jogú város közül huszonegynek lehet kormánypárti polgármestere, a megyei közgyűlésekben az elkövetkező öt évben változatlanul a narancs marad divatban

    Tarlós István jeges zuhany alá állította az álbalos Bokrost

  • Itt van előttem a magyar nyomtatott sajtó lényegében összes fontosabb naponta megjelenő terméke, nézzük, mi van a címlapjukon a választás utáni reggelen:

    • Bors: Káromkodott és piált a hakniján - Nőzik a második baba után is (azt hiszem, ez Hujber Ferencről szól)
    • Blikk: Bundázó focisták rendelték házhoz Kelemen Annát - 100 ezret fizettek egy óra szexért
    • Népszava: A változatlanságra voksoltak
    • Népszabadság: Fidesz-ország, szigetekkel
    • Nemzeti Sport: Még még még!
    • Magyar Nemzet: Orbán: Megvan a harmadik győzelem!
  • Az MTI szerint a külföldi hírügynökségek nem lepődtek meg a választás eredményén, de még a részvételi adatokon se. 

  • Az adatok feldolgozása után változtak a számok arról, hány helyen kell időközi önkormányzati választást tartani.

    • 51 helyen kell időközi polgármester-választást tartani. Ezek 10 ezernél kevesebb lakosú városok és falvak.
    • 133 helyen kell még képviselő-testületet választani. Ezek olyan 10 ezernél kevesebb lakosú falvak vagy városok, ahol listán választják meg a képviselő-testületet.
    • 4 helyen kell önkormányzati képviselőt választani. Ezek nagyobb (10 ezernél több lakosú) városok.
  • Püspökladányban nem szeretik a rapper politikusokat, legalábbis ezt lehet levonni abból, hogy Ökrös „Carlos Escobar” Károly nem teljesített valami jól, Püspökladány nyolcas számú egyéni körzetében összesen négy szavazatot kapott. Nem leszünk rosszindulatúak, és feltételezzük, hogy nem önmagára szavazott.  Azért a szintén független, két szavazatot szerző Karacs Lajos Sándort így is megelőzte. 

  • A Fidesz alacsonyabb részvétel mellett, kis veszteséggel megismételte négy évvel korábbi sikerét, Tarlós István főpolgármester pedig Budapesten is biztos győzelmet aratott, és kényelmes közgyűlési többséggel irányíthatja a várost, mondta Juhász Attila, a Political Capital (PC) vezető elemzője az MTI-nek. Bár a baloldal 2010-hez képest több kerületi polgármestert adhat, a megyei jogú városokban alig tudtak erősíteni, a kisebb települések szavazóitól meghatározott megyei közgyűlésekben pedig szinte mindenhol megelőzte őket a Jobbik. A PC munkatársa úgy gondolja, nem lesz változás a baloldalon a következő években, vagyis egymással szemben politizálva mindegyik párt a maga útját járja majd, amiből rövid távon a kormányoldal és a Jobbik húzhat hasznot. Juhász Attila ettől függetlenül túlzónak nevezte Vona Gábornak, a Jobbik elnökének azon kijelentését, hogy a mostani eredmények alapján a Fidesz kihívói lehetnének négy év múlva. A Jobbik csak néhány, tízezernél több lakosú városban adhat polgármestert, az új, 33 tagból álló Fővárosi Közgyűlésben pedig csak egy képviselője lesz kompenzációs listáról.

  • Nem változtak az önkormányzati politikai erőviszonyok a vasárnapi helyhatósági választás alapján - mondta az MTI-nek a Századvég vezető elemzője. Lánczi Tamás szerint a Fidesz-KDNP a várakozásoknak megfelelően megismételte 2010-ben aratott elsöprő önkormányzati győzelmét. Első ránézésre a Jobbik megyei közgyűlésekben látható erősödése jelentheti a legnagyobb változást, ezt azonban szerinte elsősorban a baloldal szétesettségének következménye, nem pedig az ellenzéki párt áttörésszerű erősödése. Az elnyert polgármesteri tisztségek száma alapján a baloldal és a Jobbik valójában fej fej melletti versenyben áll. A baloldal esélyeit a következő, országos választások nélküli három és fél évben egy tét nélküli és elhúzódó belháború nehezítheti, amelynek részeként Gyurcsány Ferenc feltehetően a baloldal újraegységesítéséért küzd majd, míg az MSZP a volt kormányfőtől független vezető szerep betöltését tervezi.

  • Spiegelhalter László, alias Dj Spigiboy független jelöltként indult Vácrátót polgármesteri székéért. 95%-os feldolgozottságnál 62,29%-kal vezet, ezzel az 1800 fős községben sikerült leváltania az eddig polgármestert, Garamszegi Gézát. 

  • Déri Sándor Salamon nagyívű elképzelései és remek plakátjai nem nagyon hatották meg a Hajdú-Bihar megyei község lakóit, nagyon kikapott a polgármester-választáson, az 560-ból csak 12 szavazat lett az övé, 2,14%-kal nem volt esélye megszorítani, a 90% felett kapó Gara Pétert.

  • Az Együtt-PM a felső  képpel búcsúzik az idei önkormányzati választásoktól. Rázoomoltunk a legkifejezőbb arcokra.

  • Konka Csaba áprilisban még egy késes albánt tett ártalmatlanná egy repülőgépen a München–Budapest-járaton, de legközelebb ilyet már képviselőként tehet. Újszászon az MSZP színeiben lett a testület tagja.

  • A XV. kerületi polgármesteren, Hajdu Lászlón kívül a Vas megyei Kámon (Mecseki Csaba) és a Hajdú-Bihar megyei Polgáron (Tóth József) lesz DK-s polgármester. Gyurcsány Ferenc pártjának önállóan további 21 képviselőt sikerült küldenie az önkormányzati testületekbe, a fővárosi közgyűlésbe kompenzációs listáról Gy. Németh Erzsébet ülhet be, és további 17 képviselőt küldenek a megyei közgyűlésekbe. Ez összesen 43 önállóan indult DK-s jelent.

    Ha Gyurcsány arra készülne, hogy szépen lassan felzabálja a szétzilálódott MSZP-t, akkor azért érdemes lesz majd az orra alá dörgölni, hogy a szocialistáknak 19 polgármesteri helyet sikerült megszerezniük önállóan, 121 képviselőjük lesz, a fővárosi közgyűlésben 5-en ülhetnek (3-an kompenzációs listáról), és a megyei közgyűlésekben további 45 képviselőjük lesz. Ez összesen 193 önállóan indult MSZP-s jelent.

  • Tarlós: Mégse annyira liberális ez a város - Orbán: 2/3 fölötti győzelem

    Bár többször nem úgy tűnt, a főpolgármester és a kormány mindig is egy irányba nézett.

    Tarlós: Mégse annyira liberális ez a város - Orbán: 2/3 fölötti győzelem
  • Emlékeznek még a búzaégető Karsai Józsefre, aki aztán MSZP-s országgyűlési képviselő is volt? Most Battonyán indult képviselőjelöltként, függetlenként, de a Fidesz támogatásával. Ez sem segített rajta, nem került be a testületbe. Nem is kevéssel csúszott le a befutó helyről, még 165 szavazat kellett volna neki. A testületbe öt fideszes és négy független jutott be. A polgármesterré választott Marjai János is függetlenként indult.

  • Nem jött össze a baloldalnak Csepel, a fideszes Borbély Lénárd László 47,13 százalékkal nyerte a kerületet. A DK-s Horváth Gyula 35,6 százalékot, a jobbikos Pákozdi József Ferenc 10,1 százalékot kapott. Az LMP-s Tenk András 5,82 százalékon, Kőszeginé Benedek Anna, a Munkáspárt képviselője 1,35 százalékot kapott.

  • Bokros: Diktatúrában ez felér egy győzelemmel

    A baloldal egy részének közös jelöltje a rettegett iváni szolgai nemesség kialakításának orosz modelljét három év múlva a szemétdombra dobná.

    Bokros: Diktatúrában ez felér egy győzelemmel
  • A Választas.hu pártokra lebontott adatai szerint miközben a zöldpártnak egyetlen helyen sem sikerült nyernie a polgármester-választáson, országosan is összesen csak 38 képviselőjük jutott be az önkormányzati testületekbe. Többségüknek budapesti önkormányzatokba, de van köztük jó néhány Pest megyei is. A fővárosi közgyűlésben mindössze egyetlen emberük lesz, Csárdi Antal főpolgármester-jelölt, aki a kompenzációs listáról jutott be. A megyei közgyűlésekben is 5 LMP-s lesz, és ebből is három Pest megyei. Szóval, messze van még a párt vidéki beágyazottsága.

  • Sok helyen kell időközi önkormányzati választást tartani, mert a választás elmaradt vagy nem volt eredményes:

    • 130 helyen kell időközi polgármester-választást tartani. Ezek 10 ezernél kevesebb lakosú városok és falvak. 
    • 324 helyen kell még képviselő-testületet választani. Ezek olyan 10 ezernél kevesebb lakosú falvak vagy városok, ahol listán választják meg a képviselő-testületet.
    • 6 helyen kell önkormányzati képviselőt választani.  Ezek nagyobb (10 ezernél több lakosú) városok.
  • Szabados Ákos, az MSZP-DK-EGYÜTT-PM jelöltje 53,63 százalékkal nyerte meg a XX. kerületet. Juhász Lajosné a FIDESZ-KDNP jelöltje 34,67 százalékot szerzett, a jobbikos Gémesi Emese 8,61százalékot kapott. Völgyesi Krisztián, az LMP-s induló 2,61százalékot, Rózsa Mihály László, MLP-s induló 0,49 százalékot szerzett.

  • A szocialista Gajda Péter toronymagasan, 60,55 százalékkal nyerte meg a választást a XIX. kerületben. Dódity Gabriella Etelka, a Fidesz-KDNP jelöltje mindössze a szavazatok 31,53 százalékát kapta, a jobbikos Lázár Tamás 5,45 százalékon végzett, míg Ferenczi István, az LMP jelöltje 2,12 százalékot kapott. Tóth Zoltán, az MLP indulója a szavazatok 0,24 százalékát, a szociáldemokrata Papp László a szavazatok 0,11 százalékát szerezte meg.

  • A XVIII. kerületben Ughy Attila Gábor, a Fidesz-KDNP képviselője nyert 43,35 százalékkal, a szocialista Szaniszló Sándor 35,2 százalékot szerzett. A jobbikos Makai Tibor a szavazatok 9,85 százalékát szerezte meg, dr. Mester László József független jelölt 5,91 százalékot szerzett, míg Kassai Dániel, az LMP indulója 5,69 százalékot kapott.

  • Szarok bele az egészbe, úgy, ahogy van

    Az októberi jó időben többen választották a napsugarakat, mint a szavazóurnát. A nem szavazók egy dologban mindenképp egyetértenek: bárki nyer, jobb úgy sem lesz.

    Szarok bele az egészbe, úgy, ahogy van
  • Schiffer András, az LMP társelnöke fél órája még abban reménykedett, hogy összejöhet a pártnak egy polgármestere hely. De most kiderült, hogy nem sikerült. A Heves megyei Tarnabod nevű községből is megjöttek végre az adatok, eszerint a párt jelöltje, Fehér János Zoltán csúnyán alulmaradt a független Pető Zoltánnal szemben. A 615 fős település lakói közül 168-an Petőt, 113-an Fehér Jánost támogatták.