Tudta, hogy öt évre választ most polgármestert?

2014.10.12. 07:16 Módosítva: 2014.10.12. 07:20
Ma záródik a választások éve az ország nagy részén – időközi választások lesznek még később Navracsics Tibor és Kiss Péter megüresedett mandátumáért –, polgármestert, helyi önkormányzatot, megyei és fővárosi közgyűlést, valamint Budapesten főpolgármestert választunk. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Hány évre választjuk meg most a helyi önkormányzati képviselőket és a polgármestereket?

Mostantól öt évre.

Ki szavazhat?

Akinek állandó lakcíme van az adott településen vagy kerületben.

Külföldiek szavazhatnak?

Az uniós országok állampolgárai igen, ha van magyarországi lakcímük. A magyar állampolgárság nem feltétel.

Indulhatnak-e olyan jelöltek, akik nem a városban vagy a kerületben laknak?

Igen. A választópolgár bármely választókerületben választható, nem kell azon a településen laknia, ahol önkormányzati képviselővé, polgármesterré, főpolgármesterré jelölik.

Mikor vannak nyitva a szavazóhelyiségek?

Szavazni reggel 6-tól este 7-ig lehet. 

Mi kell a szavazáshoz? Milyen igazolványt kell vinnem? 

A szavazáshoz a személyazonosságot kell igazolni. Ezt meg lehet tenni a személyivel, az útlevéllel vagy a jogosítvánnyal. Akkor szavazhatunk, ha  a nevünk szerepel a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben.

Hány fordulója van a választásnak?

Egy.

Hány szavazattal kell nyernie a győztesnek?

Nincs eredményességi feltétel, azaz egyetlen szavazattal is lehet nyerni. 

Milyen részvétel arány kell az érvényességhez?

Nincs érvényességi küszöb. Ha egy kis faluban csak egyetlen ember megy el szavazni, akkor az lesz a polgármester, akire ő szavazott. 

Hogyan választjuk a megyei közgyűlést ?

A megyei közgyűlési választáson a megyei jogú városban élők nem szavazhatnak, csak a megyében lakó választópolgárok. Ezen a szavazólapon annak a pártnak a listáját kell beikszelni, amelyet támogatunk. A megyei listáknál van bejutási küszöb. A parlamenti választáshoz hasonlóan a bejutási küszöb az egyedül induló jelölőszervetek esetében 5 százalék, két jelölőszervezet közös indulása esetén 10 százalék, kettőnél több jelölőszervezet közös indulása esetén 15 százalék.

Hogyan választjuk a fővárosi közgyűlés tagjait

Az októberben létrejövő közgyűlés tagjait már nem kell külön megválasztani. A fővárosi közgyűlés tagja lesz automatikusan a főpolgármester, a 23 kerületi polgármester, és kilenc tag a fővárosi kompenzációs listáról.

   Települések 10 000 lakos alatt Települések 10 000 lakos felett Megyei jogú város Budapest
Hány település van 3008 145 23 (a 18 megyeszékhely, valamint Sopron, Érd, Dunaújváros, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa) 1
Hány választókerület van? 1 8 és 12 között 12 és 20 között 293
Hány szavazólapot kapok? Hármat: külön lapon kell megválasztani a képviselő-testület tagjait, a polgármestert és a megyei önkormányzati listát. Hármat: külön lapon kell megválasztani az önkormányzati képviselőt, a polgármestert és a megyei önkormányzati listát. Kettőt: az egyiken az önkormányzati képviselőt kell megválasztani, a másikon a polgármestert. Hármat: külön lapon kell megválasztani a kerületi önkormányzati képviselőt, a kerületi polgármestert és a főpolgármestert.
Hogyan lehet szavazni a képviselőkre? Legfeljebb annyi jelöltre (2, 4, 6 vagy 8) lehet szavazni, amennyi a megválasztható képviselők száma. Csak egy egyéni választókerületi jelöltre lehet szavazni Csak egy egyéni választókerületi jelöltre lehet szavazni Csak egy egyéni választókerületi jelöltre lehet szavazni
Hány ember lesz a képviselő-testületben? 100 lakosig: 2 fő 25 000 lakosig: 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátum 33: a 23 kerületi polgármester+9 tag a kompenzációs listáról
1000 lakosig: 4 fő, 50 000 lakosig: 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátum 14
5000 lakosig: 6 fő 75 000 lakosig: 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátum 17
10 000 lakosig: 8 fő 100 000 lakosig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátum 20
   Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületben, és minden további 25 000 lakos után eggyel nő a kompenzációs listán választott képviselők száma.

Mi az a kompenzációs lista?

Kompenzációs lista csak a 10 000-nél nagyobb lakosságszámú településeken van. Annak a pártnak vagy szervezetnek lehet kompenzációs listája, amelyik az egyéni választókerületek több mint felében jelöltet tudott állítani, illetve Budapesten a kerületek több mint felében van jelöltje. A fővárosi kompenzáció listán a fővárosi listát állító pártok fővárosi kerületi polgármesterjelöltjei és főpolgármester-jelöltje szerepelnek.

Hogyan kerülnek be  a képviselők a kompenzációs listáról?

A kompenzációs listák a kapott töredékszavazatok (az egyéni választókerületekben meg nem választott jelöltekre adtak) arányában kapnak mandátumot.Kompenzációs mandátumot csak annak a szervezetnek a listája kaphat, melynek jelöltjei a települési szinten összesített kompenzációs szavazatok legalább 5%-át megkapták. Közös lista esetén a limit 10%, kettőnél több szervezet közös listájának esetén pedig 15%.A kompenzációs listák között a mandátumok elosztását a törvény a d'Hondt-módszer olyan módosított változata szerint írja elő, amely megkönnyíti a kisebb szervezetek első mandátumának megszerzését. Mivel azonban az elosztható mandátumok száma a legtöbb település esetén nagyon kevés (25 ezer lakosig például csupán 3), ezért ez a megoldás erősen aránytalanná teszi a mandátumok elosztását.