A Fidesz valamit elrontott Tolnában

2014.10.12. 23:32 Módosítva: 2014.10.12. 23:42

Délnyugat-Magyarországon 2010 után újból taroltak a kormánypártok. A megyei közgyűlésekben mindenhol megvan a Fidesz-KDNP többsége. Az összképet árnyalja, hogy három nagyobb településen is elveszítették a polgármesteri széket: Siófokon Lengyel Róbert független jelölt győzte le az eddigi polgármestert, Balázs Árpádot, Szigetváron Vass Péter független jelölt győzött, és Paksot Süli János vitte el igen nagy fölénnyel. 

A Jobbik viszont viszont kicsit sem szomorkodhat. Sok településen második lett a párt, ez a megyei szinteken is igaz, egyedül a Baranya megyei közgyűlésben osztoznak a második helyen az MSZP-vel. A párt országszerte 13 településen nyert el polgármesteri posztot. A Dunántúlon Veszprémben Devecseren (Ferenczi Gábor) és Tapolcán (Dobó Zoltán) is legyőzték a Fideszt, és nyertek a Vas megyei Gasztonyban, a zalai Bánokszentgyörgyön is.

      ÖNKORMÁNYZATI VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEK DÉLNYUGAT-MAGYARORSZÁGON 2010-BEN ÉS 2014-BEN
  VÁROS / MEGYEI KÖZGYŰLÉS GYŐZTES  2010  JELÖLŐ SZERVEZET 2010  GYŐZTES  2014 JELÖLŐ SZERVEZET 2014  SZAVAZATI ARÁNY 2014
  Zala megyei közgyűlés   Fidesz-KDNP  -   Fidesz-KDNP   -   
  Zalaegerszeg    Gyutai Csaba   Fidesz-KDNP   Balaicz Zoltán     Fidesz-KDNP   63,57%
  Nagykanizsa    Cseresnyés Péter Fidesz-KDNP   Dénes Sándor    Fidesz-KDNP   50,12%
  Keszthely    Ruzsics Ferenc   Fidesz-KDNP   Ruzsics Ferenc     Fidesz-KDNP   53,12% 
  Somogy megyei közgyűlés    Fidesz-KDNP   -   Fidesz-KDNP   -   
  Kaposvár   Szita Károly   Fidesz-KDNP   Szita Károly     Fidesz-KDNP   65,57% 
  Barcs    Karvalics Ottó  Fidesz   Karvalics Ottó    Fidesz   36,9%
  Marcali    Sütő László  Marcali Az Otthonunk   Sütő László    Marcali Az Otthonunk   56,65%
  Nagyatád   Ormai István Nagyatádért   Ormai István    Nagyatádért   44,4% 
  Siófok    Balázs Árpád   Fidesz-KDNP   Lengyel Róbert    független   62,16%
  Baranya megyei közgyűlés     Fidesz-KDNP   -   Fidesz-KDNP   -   
  Pécs   Páva Zsolt  Fidesz   Páva Zsolt    Fidesz   39,28%
  Siklós    Marenics János  független   Marenics János   független   40,6%
  Komló   Polics József  Fidesz-KDNP   Polics József    Fidesz-KDNP   41,9 % 
  Mohács    Szekó József Fidesz-KDNP   Szekó József     Fidesz-KDNP   69,72%
  Szigetvár   Kolovics János  Fidesz-KDNP   Vass Péter    független   32,82% 
  Tolna megyei közgyűlés   Fidesz-KDNP   -   Fidesz-KDNP   -   
  Szekszárd   Horváth István Fidesz-KDNP   Ács Rezső    Fidesz-KDNP   46,8%
  Bonyhád   Potápi Árpád János Fidesz-KDNP   Filóné Ferencz Ibolya Gyöngyi     Fidesz-KDNP   51,92%
  Paks    Hajdu János  Fidesz   Süli János   NP   77,79%
  Tolna    Sümegi Zoltán  Fidesz-KDNP    Appelshoffer Ágnes     Fidesz-KDNP   58,59%
Dombóvár   Szabó Lóránd  független   Szabó Lóránd    Természetesen   50,82%
      (forrás: valasztas.hu)

A Jobbik a második Zalában

Nagyot nyert Zalaegerszegen a Fidesz, Balaicz Zoltán a szavazatok 63,57 százalékát vitte, a Jobbik Pete Róberttel második lett. Az MSZP és az Együtt-PM egymás elől halászta el a szavazatokat, mindkét formáció tíz százalék körüli eredménnyel zárt. Nagykanizsán is ugyanez történt, a két balos formáció együtt bőven rávert a Jobbikra, de azzal, hogy külön indultak, nagy szívességet tettek a szélsőjobbos pártnak. Dénes Sándor maradt a polgármester, természetesen fideszes. 

Keszthelyen magabiztosan győzött a szintén fideszes Ruzsics Ferenc. Ő volt eddig is a polgármester, a szavazók részben a teljesen átépített és ledíszburkolt belvárost díjazhatták. A Jobbik képviselője, Selmeczy Zsuzsanna 22,43 százalékkal második lett, Mohácsi József MSZP-jelölt 15,67 százalékot kapott.  

A megyei közgyűlés a Fideszé 10 mandátummal, a Jobbik 4, az MSZP 1 mandátumot szerzett.  

Egyébként a megyei közgyűlésben a '94-es választás óta minden alkalommal az a pártszövetség került többségbe, amelyikben ott volt a Fidesz (csak egyszer, 2002-ben fordult elő holtverseny az MSZP-vel). Négy éve a közgyűlést éppen kétharmados többséggel húzta be a Fidesz. 2010-ben a két megyei jogú városban, Zalaegerszegen Gyutai Csaba és Nagykanizsán Cseresnyés Péter volt a polgármester, Keszthelyen Ruzsics Ferenc győzött, mindhárman Fidesz-színekben. 

Nem lehet felhőtlenül boldog a somogyi Fidesz

A somogyi megyeszékhely is a Fideszé, ez volt a papírforma: Kaposváron Szita Károly kétharmadhoz közeli szavazataránnyal verte meg Kováts Imrét, a DK-MSZP-Együtt jelöltjét. A baloldali összefogás eredménye az lett, hogy a Jobbik jelöltje, Kiss Tamás tíz százalék alatti eredményével a harmadik helyre szorult. Ennél izgalmasabb volt a siófoki versengés, ami a fideszes polgármester Balázs Árpád bukását hozta. Lengyel Róbert független jelölt 62 százalék fölött végzett, Balázsnak esélye sem volt a szavazatok alig több mint harmadával. Pedig a politikus 20 évig vezette a várost, most viszont még a kompenzációs listáról sem kerülhet be a testületbe. 

A megyei közgyűlés a Fideszé 9 mandátummal. A Jobbik 3, a Somogyért 2, a DK és az MSZP 1-1 mandátumot szereztek.  

A közgyűlést eddig is a Fidesz irányította a négy évvel ezelőtt megszerzett 62,5 százalékos többséggel. A második helyezett 2010-ben a Somogyért Egyesület lett, az MSZP 12,5 százalékos eredményével csak a harmadik. 

Baranyában nagyon nyertek a kormánypártok

Páva Zsolt nem éppen fölényesen, de azért magabiztosan húzta be a kötelezőnek tűnő Pécset a Fidesznek. Ezzel újrázhat a polgármesteri székben. A megyeszékhelyen az MSZP jelöltje Cserfainé Kovács Ágnes lett a második (28 százalék). A megyében még Mohács volt érdekes, de csak azért, mert az átlagnál jóval nagyobbat nyert a Fidesz-KDNP jelöltje: Szekó József a szavazatok 70 százalékát szerezte meg.   

A megyei közgyűlésbe a Fidesz-KDNP 11 politikust küldhet, a Jobbik az MSZP-vel 3-3 mandátumot szerzett, a DK és az LMP pedig 1-1-et. 

2010-ben Baranyában is nagy fölénnyel (63,16 százalékkal) nyert a jobboldal. A szocialisták akkor még verték a harmadik helyen befutó Jobbikot, mellettük az LMP és a Baranyai Emberekért delegálhatott egy-egy képviselőt a megyei közgyűlésbe. A nagyobb városokban Siklóst leszámítva – ahol 2010-ben és most is ugyanaz a független jelölt győzött – négy éve is mindenhol a Fidesz nyert.  

Valami elromlott Tolnában

Szekszárdon a széles baloldali összefogásnak köszönhette az LMP-jelölt Hadházy Ákos (aki a trafikügy miatt távozott a Fideszből), hogy képes volt legalább megszorongatni a fideszes Ács Rezsőt – persze a győzelemhez ez is kevés volt. 

Megyei szinten persze itt is a Fidesz nyert, 8 tagot küldhetnek a közgyűlésbe, a Jobbik a második lett 3 mandátummal, az MSZP 2, a DK és az NP egy-egy emberrel képviseltetheti magát a közgyűlésben. Ez azt jelenti, hogy megyei szinten határozottan visszaszorult a kormánypárt, egyetlen fős többsége lesz a következő 5 évre.

Pedig a 2010-es választáson az akkori 15 mandátumból tízet a Fidesz-KDNP szerzett meg, a közgyűlésnek pedig csak két másik tagja volt: az MSZP három és a Jobbik két mandátummal. A nagyobb városokat a megyeszékhellyel (Szekszárd) együtt 2010-ben is a Fidesz-KDNP-jelöltek kapták, a tízezernél népesebb városok közül (Bonyhád, Paks,Tolna) egyedül Dombóváron győzött független polgármesterjelölt, az a Szabó Lóránd, aki most is győzni tudott.