Észtország jól odapakolt nekünk

2014.10.15. 07:52

Budapestről közöl videót a legnagyobb észt napilap, a kormánypárti nemzeti-liberális Postimees online változata. A felvételeken Budapest csúnyábbik arcát mutatták be, közben jól csőbe húzták Stier Gábort, a Magyar Nemzet külpolitikai rovatűnak vezetőjét, A Putyin-rejtély című könyv szerzőjét.

Stier ugyanis arról híres, hogy lényegében szerelmes Putyinba. Ilyeneket írt például a kormány paksi döntése után a Magyar Nemzetben: "Jó három éve volt, amikor a Valdaj Klub ülésén Vlagyimir Putyin csak úgy jobbra nézve, s a szemével csippentve annyit mondott, hogy minden rendben lesz. (…) Néztem a szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja, s Magyarország ebből igazán nyerhet."

De most térjünk vissza a videóhoz, ahol Budapestet tendenciózusan egy lepukkant, balkáni városként mutatják be. Romos VIII. kerületi utcasarkon NO EU-graffiti. Pár sarokkal odébb egy reménytelen lakótelepi tömbházon a kormány "Elszámoltatjuk a bankokat"-óriásplakátja. A Nyugati előtti kaotikus tér földön ülő emberekkel. Nemzeti dohánybolt, és így tovább. A videó végén pedig megérkezünk az Arbat orosz specialitások boltjához, ami Észtországban önmagában hátborzongató élmény.

Az észtek nincsenek túl nagy véleménnyel a keleti nyitás politikájától, ők ugyanis nagyon megijedtek, amikor Oroszország annektálta a Krímet, majd bátorította a kelet-ukrajnai orosz szeparatistákat. Nem véletlen, az ország 25 százaléka orosz nemzetiségű, 2007-ben halálos áldozatot követelő összecsapás volt Tallinnban egy szovjet emlékmű miatt, ráadásul a második világháború elején Moszkva egyszer már bekebelezte országukat.

Így látja Budapestet egy észt napilap

A videóban szinte végig csak Stier beszél. Mégpedig ilyeneket mond azoknak az észteknek, akiknek Oroszország a pokol, Putyin pedig az ördög:

"Magyarországot diktatúrának nevezni gorombaság. Nekünk rendes európai demokráciánk van. Igen, ez egy kicsit másfajta demokrácia. Ez nem liberális demokrácia. Ez demokrácia."

"Lehet azt gondolni, hogy ez nem normális, de ez a valóság. Nemzeti dohánybolt. Nekem nem tetszik ez az új állami monopólium, de nekem mindegy, nem dohányzom. Ez állami monopólium és ez pénzkérdés. Ausztriában ugyanígy van."

"Ideológiailag könnyebb Oroszország felé nézni, mert ma nem fenyeget a kommunizmus. Valójában a magyar népnemzetiek szeretik Putyint. Mert azt gondolják, Magyarországnak kemény kézre van szüksége."

És mit mond a narrátor a felvezetésben? Azt, hogy a magyarok nem tekintik magukat finnugornak, sokkal inkább sumernek.

Ami azért szintén leegyszerűsítése a dolgoknak, de mindenképpen frappáns visszavágás azok után, hogy Budapest a nyáron úgy döntött: bezárja tallinni nagykövetségét, válaszul Észtország se tehetett mást, összepakolt Budapesten.

A fordítást Zagyva Lászlónak köszönjük.

Update: a Postimees azóta leszedte a videót és a cikket.