Szanyi a Gój Motoros-ügyről: euroszkeptikusoknak sugározta az európai értékeket

2014.10.15. 08:51

A Népszabadság birtokába került levél szerint Szanyi ezzel magyarázza az MSZP elnökségi tagjainak, hogy miért utaztatta ki Brüsszelbe és látta vendégül a gój motorosokat:

Célom az, hogy az euroszkeptikus emberek felé is sugározzam az európai értékeket, még akkor is, ha egyesek félre akarják magyarázni dolgaimat. ... Őszintén sajnálom, hogy a mai európai (benne: magyar) politikai közeg még mindig nem igazán tudja helyén kezelni azt, amikor egy politikus a pártlogikákon felülemelkedve más gondolkodású emberekkel kíván valami minimális kommunikációt kialakítani az európai közös értékek mentén.

Mint azt az Index elsőként megírta, a szocialisták EP-képviselője fogadást kötött a gój motorosok egyik vezetőjével, amit elveszített. A fogadás tétje pedig az volt, hogy a szocialista képviselő vendégül látja a Gój Motoros Egyesület 12 tagját Brüsszelben, fizetve azok benzinköltségét, szállását, ebédjét, vacsoráját. Mint kiderült, a magánemberként elvesztett fogadást viszont az EP számlájára rendezte, mintegy 2700 euró (842 ezer forint) értékben. Miután ez kiderült, az MSZP fegyelmi eljárást indított Szanyi ellen, a képviselő szerdán jelenik meg a tanács előtt.

Szanyi szerint a Gój Motoros Egyesület tagjai nem szélsőjobboldaliak, nem kötődnek szélsőséges mozgalmakhoz vagy pártokhoz, sokkal inkább a Fideszhez. És bár a meghívottak fele valóban a szervezet tagja, a többiek házastársak, élettársak,

tehát kifejezetten családi jellegű meghívásról beszélünk

– írta Szanyi, aki a lap szerint Szanyi megúszhatja egy bocsánatkéréssel.

ÖÖÖ... nem közpénz

Szanyi a Nol TV-nek korábban úgy nyilatkozott arról, hogy a magánemberként tett fogadását közpénzből rendezte, hogy

Ö, nehéz itt a a közpénzt kezelni. Mert ööö... tulajdonképpen az Európai Parlament az nem így működik. Az Európai Parlament allokál bizonyos költségeket a képviselők munkájához, és onnantól kezdve az már idézőjelbe' nem közpénz, hanem az adott képviselő által fölhasználható összeg. Addig volt közpénz, amikor adták.