Visszavágják Navracsics vívmányait

2014.10.15. 17:06
A bürokráciacsökkentés jegyében Lázár János javaslatára betervezte a kormány, hogy csökkenteni fogja a kormányablakok és okmányirodák számát. Ez a legdurvább, ami kiszivárgott a maratoni kormányülésről.

Az önkormányzati választás másnapján Orbán Viktor nem hozta azt a formát, amit a korábbi várakozások alapján kellett volna. A parlamentben a megszorítások és nagyszabású átalakítások bejelentése helyett szürke beszédet mondott. Közben lezajlott a maratoni kormányülés is, de eddig arról sem kaptunk sokkal érdekfeszítőbb információkat.

Úgy tudjuk, hogy Lázár János, a kormány közigazgatást is felügyelő minisztere nyesegetni fogja elődje, Navracsics Tibor hagyatékát. A szétdarabolt KIM korábbi vezetője fontos célkitűzésnek tekintette, hogy az ország valamennyi járási központjában nyíljon kormányablak és okmányiroda, sőt a nagyobb járásokba kettőt is tervezett. Az egyablakos ügyintézés rendszere azonban Lázár szerint túlburjánzott, ezért a kormányülésen felvetődött, a bürokráciacsökkentés jegyében bezárják az intézmények egy részét, és a munkaerőt a meglévőkbe koncentrálják. A terv része az is, hogy rövidebb nyitvatartást vezetnek be, és nem nyújtják az esti órákig a munkaidőt.

A szociális segélyezés kérdése is napirendre került. A Népszabadság kedden azt írta, hogy a miniszterelnök olyan folyamatot szeretne elindítani az állami transzferek átalakításával, amelyek lényege: mérséklik a szociális kiadásokat, a segélyeket átfazonírozzák.

Forrásaink szerint a kormányülésen valóban megfogalmazódott, hogy a segély helyett munka elve legyen a hosszú távú cél. Ez azt jelentené, hogy a szociális segélyek helyett a közmunkák felé terelnék a rászorulókat.

A családtámogatást azonban növelnék, és több lépcsőben újabb adókedvezményeket vezetnének be a kétgyermekes családok számára. Célzott támogatás lehet egy új otthonteremtési támogatás bevezetése is, erről azonban nem született konkrét döntés. Felmerült, hogy egyes iskolatípusokat kivesznek a rendszerből, a szakközépiskolák további működtetését át fogják gondolni.

Nagy teret szenteltek a gazdasági ügyeknek. Forrásunk szerint azonban nem a megszorítás a fő szempont: a Varga Mihály gazdasági miniszter által korábban bejelentett 1500 milliárdos spórolásról továbbra is azt állítják, hogy növekedéssel próbálják megteremteni annak fedezetét. Felmerült, hogy ha szükséges, ennek érdekében bevezetnék az egykulcsos társasági adót is. Ez utóbbi a nagy, főleg multicégeknek jelenthet könnyebbséget.