Sérültek a jogai a péceli idősotthon lakóinak

2014.10.16. 10:43

A péceli idősotthonban sérült az ott élők emberi méltósághoz való joga - állapította meg Székely László ombudsman, aki azután indított vizsgálatot, hogy négy olyan - egymástól független, névtelen - panasz érkezett a hivatalhoz, amely a péceli idősotthon működését sérelmezte.

Ahogy azt az Index elsőként megírta, pokoli körülmények voltak a péceli idősotthonban, ahol az elhunytakat tömegsírba temették, elsikkasztották az idős emberek nyugdíját, és a túlzsúfolt intézményben nem volt szakképzett személyzet a demens, alzheimeres, illetve pszichológiai problémákkal küzdő betegek ellátására. A cikk megjelenése után az intézmény vezetőjét azonnali hatállyal kirúgták, a sikkasztás miatt pedig büntetőeljárást indított a rendőrség.

Az ombudsman felkérte a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot és a Pest Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalát, hogy vizsgálja ki a panaszokban foglaltakat. A vizsgálat azt állapította meg, hogy a hasonló szociális intézmények működését szabályozó rendelet előírásai nem teljesülnek az otthonban. Nincs kényelmes, látogatók fogadására is alkalmas közösségi helyiség, nem adottak a személyi tisztálkodás feltételei, a lakószobák pedig túlzsúfoltak: a rendelet szerint 45 embert fogadhatna be, de 75-en élnek az intézményben.

Az alapvető jogok biztosa aggályosnak tartja, hogy az - azóta menesztett - intézményvezető nem ismerte az otthon ellátottjogi képviselőjét, nem tudta az elérhetőségét, mert ez azt mutatja, hogy ezeket az információkat a gondozottak sem ismerték. Az ombudsmani hivatalhoz érkezett panaszok között előfordult egy bántalmazási eset is, amelyről az ellátottjogi képviselő nem értesülhetett, holott - jegyezte meg Székely László - a hasonló panaszok kivizsgálásában fontos szerepe volna. Az ombudsman ezért megállapította: az ellátottjogi képviselő hiánya miatt nem teljesülnek a jogbiztonság követelményei és sérül az ellátottak emberi méltósághoz való joga.