A magyar külügy bekérette az amerikai ügyvivőt

2014.10.17. 13:58 Módosítva: 2014.10.17. 14:02

Bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba (KKM) André Goodfriendet, az Egyesült Államok magyarországi ideiglenes ügyvivőjét pénteken - közölte Fülöp Judit, a tárca sajtófőnöke. A külügybe azért kérették be az ügyvivőt, hogy az Egyesült Államok kormánya adja át azokat a hiteles információkat, amelyek korrupciógyanús esetekre utalnak.

A Napi Gazdaság csütörtökön úgy értesült, hogy több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Az M1 Híradójának megkeresésére a budapesti amerikai nagykövetség tegnap azt közölte: nincs tudomásuk arról, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.   Az amerikai külképviselet tájékoztatása szerint "bizonyos magyar magánszemélyekről" úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis "hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak".    A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt az USA a neveket nem akarta kiadni.

Az Index információi szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal három vezetője került az Egyesült Államokban feketelistára. Úgy tudjuk, hogy az érintettek között van Vida Ildikó a NAV elnöke, egyik helyettese valamint a hatóság egyik főosztályvezetője. 

A magyar Külügyminisztérium szerint Magyarországnak és az Egyesült Államoknak is az az érdeke, hogy minden korrupciógyanús esetre fény derüljön, és minden ilyen esetet megfelelő alapossággal, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően vizsgáljanak ki, közölte Fülöp Judit.