Rekordokat dönt a cigarettacsempészet

2014.10.18. 15:42

2500 doboz csempészett, főleg ukrán cigarettát, illetve több mint 100 kiló vágott dohányt foglaltak le gramm vágott dohányt foglaltak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a pénzügyőrök az elmúlt egy hónapban – mondta Horváth Tivadar őrnagy egy szombati sajtótájékoztatón. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megyei vám- és pénzügyőri igazgatója szerint a lefoglalt cigarettamennyiség több, mint amennyit tavaly egész évben koboztak el.

Horváth elmondta, hogy négy esetben orgazdaság gyanúja miatt kezdeményeztek büntetőeljárást, illetve arról is beszámolt, hogy idén 6576 doboz, több mint hatmillió forint értékű, adózás alól elvont cigarettát, továbbá 5,2 millió forint értékű, mintegy 300 kilogramm illegális vágott dohányt foglaltak le.

Az MTI azt írja, a razziák során több, a dohánycsempészethez kötődő járműveket és eszközöket is lefoglaltak; például a dohány aprítására használt iratmegsemmisítőket, vagy a házilag átalakított elektromos meghajtású tésztavágót.

Horváth elmesélte, hogy Sajóbábonyban, egy családi ház melletti istálló padlásán két nagy szemeteszsákban több mint 15 kilogramm dohányt találtak a pénzügyőrök. A házban élő család látta el Sajóbábony szegény lakosait vágott dohánnyal. Egy másik alkalommal lemeszeltek Mezőkövesdnél egy zárjegy nélküli cigarettákkal tömött autót; az 1730 doboz cigarettát lefoglalták, a 33 éves sofőr ellen orgazdaság miatt indítottak eljárást.