A House of Cardsból tanultak politizálni a Budapesti Zsidó Hitközség vezetői

2014.10.20. 16:52

Mi történt eddig?

  • Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta volt ügyvezető igazgatója a Budapesti Zsidó Hitközségnek április 9-én mondott le. Később Lázár János tanácsadója lett.
  • Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-i közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává.
  • Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett, de járt evangélikus lelkészképzésre is.
  • Szeptemberben a Mazsihisz kérte a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) közösségét, hogy hívja vissza a tisztségéből Schwezoff Dávid ügyvezető igazgatót, mondván nem ez a múlt lesz az, ami segít visszaszerezni „a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben".
  • Közben Schwezoff olyan körlevelet küldött szét, amiben Tordai volt a célpont, akit a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógába tervezett beruházás miatt támadott be. A levélből kiderül, hogy a tárgyalásokon 2,7 milliárd forintot terveztek be az évtizedek óta romos belterű zsinagóga felújítására. Az ügyvezető szerint Tordai viszont erről a fejleményről elfelejtette tájékoztatni a BZSH-t, leginkább saját üzletet akart kihozni a beruházásból.
  • Tordai Péter, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke november elejére rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a testület azonnali hatállyal váltsa le tisztségéről a hitközség ügyvezető igazgatóját. Tordai a hitközség tagjainak szétküldött körlevélben egyben azt is tudatta, hogy fegyelmi eljárást indított Schwezoff Dávid ellen, mert Schwezoff hazugnak és mutyistának nevezte őt egy hasonló körben szétküldött emailben.

De Schwezoff Dávidot sem ejtették a fejére!

Nem várta ki a Tordai által meghirdetett közgyűlést: levelet küldött a hitközség tagjainak, amiben azt írja, hogy a november 9-ére kitűzött rendkívüli közgyűléssel kapcsolatban kikérte a jogi osztályuk szakvéleményét, és arra jutottak, hogy az időpont alapszabállyal ellentétes, így ő most akkor meghirdeti annak rendes időpontját október 29-ére.

Schwezoff a levélben hozzáteszi, hogy Tordai a "Magyar Hírlapnak (sic!)" (SIC!) nyilatkozott, és azt mondta: „nem tudunk együtt dolgozni. Vagy ő, vagy én folytatom, erről szavaz majd a hitközség”. Ennek megfelelően napirendi pontként felvette a saját maga visszahívása mellett Tordai visszahívását is. Így a rendkívüli közgyűlés tárgysorozata most így néz ki:

  1. Ima
  2. Ügyvezető igazgató visszahívásának indítványa
  3. Elnök visszahívásának indítványa
  4. Ima

(A House of Cards, egy Kevin Spacey főszereplésével készült, Golden Globe és Emmy-díjas  amerikai politikai sorozat, amelyben egy Frank Underwood nevű politikus kreatívabbnál kreatívabb hatalmimachinációit láthatjuk. Underwood célja, hogy az amerikai politikában egyre magasabbra törjön, ami a sok intrikának köszönhetően sikeresnek is bizonyul.)