Fenyegette az osztálytársait, egy év fogházat kapott a 15 éves fiú

2014.10.20. 09:02

Alaposan megjárta az a 15 éves nyíregyházi fiú, aki az idén szeptemberben a középiskolában két osztálytársát is veréssel fenyegette azért, hogy neki egy doboz cigarettát, illetve 500 forint pénzt adjanak oda. A Nyíregyházi Járásbíróság ugyanis most zsarolási kísérlet miatt jogerősen egy év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség közleménye szerint a 15 éves fiú nemcsak fenyegetőzött, amikor el akarta szedni a pénzt és a cigarettát az osztálytársaktól, hanem az egyiküket bántalmazta is, ugyanis a karjával megszorította a nyakát. A rendőrség az iskolából állította elő a vádlottat, aki beismerő vallomást tett. 

A beismerés azonban nem volt elég: az ügyészség szerint azért, hogy a gyanúsított ne tudja befolyásolni a nyomozás során a sértetteket és a tanúkat, a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását, így a gyereket húsz napig a javítóintézetbe vitték.

A Nyíregyházi Járásbíróság példás gyorsasággal hozott ítéletet: a fiatalkorú, büntetlen előéletű vádlottat két rendbeli súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettének kísérlete miatt jogerősen egy év fiatalkorúak fogházbüntetésére ítélte, melynek végrehajtását három évre felfüggesztette, egyidejűleg elrendelte a pártfogó felügyeletét is.