Bíróságon támadja a salgótarjáni választást a Fidesz

2014.10.20. 18:08

Hiába utasította el pénteken a Nógrád megyei választási bizottság Székyné Sztrémi Melinda beadványát, a Fidesz polgármesterjelöltje a Fővárosi Ítélőtáblához fordult „a választás tisztaságát befolyásoló eseményekről szóló” dokumentumokkal. Székyné szerint több olyan eset is volt az önkormányzati választások alatt, amelyek felvetik a választási csalás gyanúját.

A területi választási bizottság határozata szerint a beadványban szereplő „láthatóan választási mozgósítást végezve” szövegrész nem volt értékelhető, míg beadványban szereplő tanúvallomást azért találták aggályos bizonyítéknak, mert a szavazatszámláló bizottságok Fidesz-KDNP-s megbízottjai is aláírták a jegyzőkönyveket és nem kérték semmi hasonló esemény rögzítését.

Az ítélőtáblának három napja van, hogy döntsön a felülvizsgálati kérelemről, de akár már 24 órán belül is ítélet születhet. Az idő rövidsége miatt sok reményt nem fűznek a konkrét esetek kivizsgálásához, de „nem adhatjuk meg magunkat felemelt kézzel, ezzel tartozunk a választóinknak” - fogalmazott Székyné Sztrémi Melinda az MTI-nek.

A Jobbik Ózdért szállt harcba

A Jobbik a Debreceni Ítélőtáblához fordul az ózdi polgármester-választás megismétlése miatt, melyen a választások óta megsemmisített ítélet szerint a párt jelöltje, Janiczak Dávid nyert. A területi választási bizottság még pénteken rendelte el a polgármester-választás megismétlését a Fidesz-KDNP-s jelölt Fürjes Pál beadványa alapján, amely szerint hét szavazólap hiányzott az urnákból, illetve a gyanújuk szerint lácszavazás történt a településen, erre pedig bizonyítékaik is vannak. (MTI)

Amennyiben nem kell újraszámlálni a salgótarjáni szavazatokat és új választást sem kell kiírni, akkor szerdán dönthetnek a közgyűlés alakuló ülésének időpontjáról, ekkor pedig valószínűleg hétfőre hívják majd össze a testületet.

A nem hivatalos eredmények szerint Dóra Ottó, a DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület-ST közös jelöltje 5376 szavazattal nyert, míg Székyné 5326 szavazatot szerzett.