Jól megemelik a katonák fizetését

2014.10.21. 09:51

Hende Csaba szerint a honvédelmi tárca jelentős illetményemelést tervez, amely már a jövő évtől

ugrásszerű javulást

eredményezhet a katonák életében. A honvédelmi miniszter az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: számokról még nem beszélhet, mivel a kormány még dolgozik a költségvetésen, de úgy gondolja, jelentős eredményt fognak elérni ezen a téren.

Mint mondta, a kormány "igen intenzíven" dolgozik azért, hogy a jövő évtől gyorsított ütemben be tudják vezetni azt az életpályamodellt, amely a méltó illetményen felül többek között a nyugdíjkorig tartó kiszámíthatóságot, garantált előmeneteli rendszert, megfelelően támogatott lakhatást, képzést, továbbképzést biztosít.

Hende szerint most, amikor a Walesi NATO-csúcs döntéseinek megfelelően felgyorsítják a honvédség modernizációját, legfőbb ideje, hogy ezt a folyamatot a legfontosabbal, az emberrel kezdjék.

Mint ismert, a Gripen harci repülőket és a Mistral légvédelmi rakétákat leszámítva a honvédség haditechnikai eszközei a következő években elavulnak, ezért szükségessé vált azok cseréje. 2012-ben elkészültt egy tízéves terv arról, hogy mi az, amire szükség van a haza fegyveres védelméhez, a nemzetközi szerepvállaláshoz és az ipari, természeti katasztrófák elleni védekezéshez. Ezt a dokumentumot a NATO száz százalékban elfogadta, a kormány pedig hozzárendelt egy garantált anyagi forrást: 2016-tól évente a GDP 0,1 százalékával bővül a honvédelmi költségvetés, és ez nyújt fedezetet a legfontosabb fejlesztéshez.