Szerdán ítéletidő lesz, készüljön fel!

2014.10.21. 19:08 Módosítva: 2014.10.21. 20:49

Éjszaka Magyarországot nyugat felől markáns hidegfront éri el erős lehűléssel, viharos széllel, jelentős csapadékkal - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A front előtt az éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás (20-25 mm), viharos szél (70-80 km/h), esetleg jégeső (2 cm alatti jégmérettel) kíséretében.

A front átvonulását heves szélrohamvonal kíséri, elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 km/h-t meghaladó széllökésekkel. Szerdán napközben az északnyugati szelet továbbra is viharos (60-80 km/h) széllökések kísérik, de 90 km/h fölötti lökés már nem valószínű. A szél az esti óráktól kezd lényegesen mérséklődni. A Tiszántúlt leszámítva szerda estig területi átlagban 20-30, a Nagykanizsa-Eger tengely mentén 30-40 mm csapadékra van kilátás.

omsz

A várható viharos erősségű szél miatt hat megyére (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Pest) és Budapestre harmadfokú, piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében az erős szél mellett a jelentős mennyiségű csapadék miatt is első-, másod- és harmadfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a felhőszakadás és a heves zivatar veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Időkép szerint nyugaton a hegyekben hózáporok is lehetnek, és a szél miatt a Balaton déli partjára ismétkiönthet a tó vize. A hideg levegő beáramlása miatt jó 10 fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Üljön át egy másik autóba!

A katasztrófavédelem szerint olyan erős széllökések lesznek, amik már faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, illetve megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, annak azt javasolják, keressen aluljáróban, vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra.

A vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat – kerti bútorok, szerszámok, cserepes növények –, amiket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe. A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e a lakóingatlan, vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját - javasolja a katasztrófavédelem.

Mindenki el fog késni

A Budapesti Közlekedési Központ arra figyelmeztet, hogy a szélsőséges időjárás kárt tehet a közlekedési infrastruktúrában, a viharos szél felsővezetékeket szakíthat le, torlódásokat okozhat és számos járatuk közlekedését befolyásolhatja, ami megnövekedett menetidőt, esetenként járatkimaradásokat okozhat. Azt kérik, hogy mindenki a megszokottnál korábban induljon útnak, és előzetesen tájékozódjon az esetleges változásokról a BKK Info oldalán.