Bepöfögött Szlovákiába az ingyenvonat

2014.10.22. 16:40
Az ország történetében példa nélküli mértékű, rendkívül széleskörű vasúti utazási kedvezményeket hagyott jóvá szerdai ülésén a szlovák kormány.

A Robert Fico miniszterelnök által már nyáron meghirdetett, negyedmilliárd eurós hangulatjavító csomag részét képező intézkedés, november 17-én lép hatályba. Annak alapján minden 15-ik életévét nem betöltött gyermek, minden 26 évesnél fiatalabb nappali tanulmányokat végző diák, illetve a 62-ik életévüket betöltött személyek és a nyugdíjasok, az ország területén térítésmentesen vehetik igénybe a vasúti személyszállítást.

A másodosztályú menetjegy ingyenes megváltására jogosító kedvezmény az állami és a magánkézben lévő vasúti társaságok csaknem összes járatára egyaránt érvényes lesz, az alól csak az Intercity és az Eurocity vonatok képeznek kivételt. A kedvezmény szlovák állampolgárok és külföldiek által egyaránt érvényesíthető.

Az ingyenes utazás 6 éves életkorig menetjegy nélkül, 15 éves korig az életkort igazoló személyi okmány felmutatásával megvásárolt menetjegy segítségével, a diákok esetében diákigazolvánnyal megvásárolt menetjeggyel, a többi kategóriába tartozó utas által pedig az utasforgalmat bonyolító társaságnál ingyenesen kiváltható igazolvány segítségével vehető igénybe.

Az intézkedés megvalósítása a szlovák közlekedésügyi tárca előzetes becslése szerint évi 13 millió euróval (megközelítőleg 3,9 milliárd forint) terheli a költségvetést. Bár a Robert Fico kabinetje által most jóváhagyott rendkívül széleskörű vasúti kedvezményre még nem volt példa az ország történetében, annak további bővítésére van kilátás. A kormány korábbi közlése szerint várhatóan már jövő januártól 50 százalékos vasúti utazási kedvezményt vezetnek be a munka céljából ingázók számára.

A szerdán jóváhagyott utazási kedvezmény hatályba lépésének időpontja - november 17. - többszörösen is szimbolikus időpontnak számít. Részint mivel ekkor tartják a nemzetközi diáknapot, a volt Csehszlovákiában ehhez az időponthoz kötődött az 1989-es rendszerváltoztatás kezdete, és nem utolsósorban Szlovákiában az idén csak két nappal e dátum előtt tartják a helyhatósági választásokat is.