Lázár: Leépítés lesz a közszférában

2014.10.22. 16:36

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán délután a kormányszóvivői sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a kormány mai ülésén úgy döntöttek, hogy belevágnak az államreformba.

Az államreform kapcsán megvizsgálják, hogy a befizetett adóért cserébe milyen állami szolgáltatásokra számíthatnak az állampolgárok. 

Olyan államot szeretnénk, ami békén hagyja az állampolgárokat.

Ennek érdekében a vállalkozások megkönnyítését, a bürokrácia csökkentését és közszolgák létszámának csökkentését tűzték ki célul. Mint Lázár elmondta, Magyarországon az állami közszolgák aránya 22 százalék, ami uniós mércével mérve nagyon magas, egymillióan kapnak fizetést az államtól, és ez felülvizsgálatra szorul. Arra az újságírói kérdésre, hogy hány százalék lenne az ideális, nem válaszolt, mint mondta, a létszámleépítés kapcsán konkrét számokról nem esett szó a kormányülésen. (Egyébként pont ma derült ki, hogy a leépítést a Külügyminisztériumban kezdik, a hónap végén 220-an kapják meg a felmondásukat.)

A kormány döntött arról is, hogy a meglévő 47 kormányablak mellett további 210-et fognak létesíteni, minden járási központban lesz egy ilyen 2015 őszére, és csökkenteni fogják az ügyintézési határidőt is 21 napról 15napra.  Határoztak arról is, hogy 2016-18-ig állami rezsicsökkentés lesz, ez pedig illetékek, bírságok kivezetését, csökkentését jelenti. De új közbeszerzési törvényt is alkotnak.

2015 július elsejével a fegyveres testületeknél - honvédség, rendőrség, NAV - jelentős béremelés lesz, 2016 júliusában pedig elkészül a közszolgálati életpályamodell is. Felkérték Patyi Andrást arra, hogy vezesse a jövő héten megalakuló államreform bizottságot.

Lázár újságírói kérdésre elmondta, hogy a kitiltásokkal kapcsolatban nem beszéltek Vida Ildikó NAV-elnökkel, mint mondta,

ha nem hívnak, nem megyek a NAV-ba, csak, ha beidéznek.

Szerinte 925 ezer közszolga van az országban, nem kérdezhetik végig az összeset, és egyébként senkinek nincs igazmondási kötelezettsége, "nem várhatom, hogy valaki saját magát feljelentse". Azt várják, hogy az amerikai kormány barátként vagy bűnügyi jogsegély formájában átadja az információkat. A magyar kormánynak ugyanis nincs hiteles információja erről az ügyről.

Az internetadóra vonatkozó kérdésre Lázár közölte, hogy 

a mérsékelt internetfogyasztók közé tartozom,

főleg azóta, hogy kiderült, hogy a barátaink, az amerikaiak megfigyelik az internetet, még a német kancellárt is lehallgatják. Mint mondta, felkérték Varga Mihályt, hogy egyeztessen a piac szereplőivel, és felhívta a figyelmet arra, hogy döntés még nem született, a költségvetési törvény még nem került a parlament elé.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány azt tervezi, hogyjelentősen bővíti a termékdíjas árucikkek körét, így például megadóztatják majd az irodai papírokat, a vegyipari termékeket, a mosószereket, tusfürdőket, és a művirágot is, Lázár azt mondta, hogy bár sokan szeretnek adóként tekinteni a termédíjra, az valójában arra szolgál, hogy a környezetre káros termékeket büntesse.