Már oda is adták másnak az MSZP-s Botka László parlamenti mandátumát

2014.10.22. 17:48

Gőgös Zoltánnak adta ki a Botka László lemondásával megüresedő országgyűlési mandátumot a Nemzeti Választási Bizottság szerdai ülésén, tudósít az MTI. Egy héttel ezelőtt írtuk meg, hogy Kránitz László visszalépésével Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettes maradt az egyetlen jelölt a szegedi polgármester parlamenti mandátumára.

Botka László áprilisban az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP közös országos listájáról szerzett parlamenti mandátumot. A politikust október 12-én ismét megválasztották Szeged polgármesterévé, az új összeférhetetlenségi szabályok szerint azonban parlamenti képviselő nem lehet egyúttal polgármester is, ezért Botka László múlt héten csütörtökön lemondott az országos listán szerzett parlamenti mandátumáról.

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint, ha egy országos listán mandátumhoz jutott képviselő lemond, a mandátumot - az országos listán eredetileg szereplő jelöltek közül - a párt (közös lista esetén az érintett pártok) által megnevezett jelöltnek kell kiadni.

Az MSZP választmánya szombaton úgy döntött, Gőgös Zoltán kapja a mandátumot. A szocialista agrárpolitikus áprilisban az országos listán a 44. helyen szerepelt, így akkor nem jutott be a parlamentbe. Az NVB szerdán határozatot hozott arról, hogy a jelölőszervezet kérésének megfelelően a mandátumot Gőgösnek adja ki.