Október 23-i kalauz halembereknek és viharmadaraknak

IV0C0048
2014.10.22. 17:32

A tavalyi napsütéses-szeles ünneptől eltérően most pont október 23-a előestéjén köszöntött be a november, így jól fel kell öltöznie azoknak, akik a spa&fitness szállodák helyett Budapest utcáin akarják tölteni az ünnepeket.

Az OMSZ és az Időkép összefésült előrejelzései alapján arra lehet számítani, hogy egész nap heves széllökések borogatják majd az ünnepi pódiumokat; apró öröm az ürömben, hogy délutánra a szél buzgalmában már az esőfelhőket is eltaszigálja az ország nagy része fölül, így jelentősebb csapadékra nem kell számítanunk.

Nem mehetek el szó nélkül a forgalmi akadályok, lezárások, korlátozások mellett sem: 

  • A 2-es villamos 23-án délelőtt csak a Közvágóhídtól a Kossuth térig közlekedik
  • A 7-es buszcsalád járatainak, valamint a 47-es és 49-es villamosok útvonalát a belvárosi tüntetések létszámának függvényében fogják módosítani
  • És ne felejtsék, hogy a budai fonódó villamos építése miatt egyirányúsították a Fő utcát!

A részleteket a BKK honlapján olvashatja.

A rossz idő ellenére idén sem maradnak el a szokásos ünnepi műsorok, és lesz egy-két rendkívüli esemény is. Nézzük időrendben!

  • Ahogy az lenni szokott, reggel kilenckor Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében felvonják a magyar lobogót a Kossuth téren. A ceremóniát a világ talán leghosszabb nevű katonai egysége, a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalja, őket zeneszóval támogatja a Magyar Honvédség Központi Zenekar, a látványt emeli a Nemzeti Lovas Díszegység.
  • 10 órától több kulturális intézményben kezdődnek a forradalomhoz kapcsolódó programok. Az archív hangfelvételek szerelmesei a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épületében tartott kiállításon hallgathatnak bele a korabeli hanganyagokba, a Hadtörténei Múzeumban családi-, a Parlamentben nyílt napot tartanak, de ingyen mehetünk majd a Terror Háza Múzeumba is ( a részletekről itt lehet tájékozódni). Sőt, a Corvin moziban '56-hoz kapcsolódó filmeket vetítenek, lesznek köztük jók is.
  • Bár idén már túl vagyunk három választáson és valószínűleg három évig nem kell kampányidőszakra készülni, azért idén is több politikai megmozdulás közül válogathatunk. Itt van például a köztéri akciókban mindig nagyon erős Együtt-PM, mely 11:30-tól tart fékezett habzású megemlékezést a Bem téren, ünnepi beszédet hallhat, aki akar Juhász Pétertől, Pataki Mártontól (őt talán még kevésbé ismeri az Olvasó, az Együtt Országos Politikai Tanácsának alelnöke), illetve Barabás Richárdtól (őt én sem ismerem, V. kerületi önkormányzati képviselő)
  • Délben az LMP hívei a Rózsadomb egyik legszebb részén, a csodálatos kilátással bíró Mansfeld Péter parkban gyülekezhetnek, a programról sok minden nem derült eddig ki azon kívül, hogy a helyszínnel a forradalom alulról szerveződő jellegére akarnak emlékezni.
  • Délután négykor felpezsdül Józsefváros: a Jobbik a Corvin köztől tart fáklyás felvonulást a Rádió épületéig. Az elején és a végén is lesznek beszédek, a Romantikus Erőszak két tagja pedig valamikor előadja az Előre mind, Pesti Srácok! című nótát. 
  • Szintén négykor a VIII. kerület túloldalán, a Blaha Lujza téren a Humán Platform szervezésében civilek fognak tüntetésbe a szabadságjogok korlátozása, a civilek vegzálása, a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése, és egy sor valóban aggasztó jelenség ellen. A tüntetés után tucatnyi helyszínen folytatódik a nagy gondolkodás arról, mi a teendő?
  • Ötkor a Műszaki Egyetem elé várják a hűvösebb időben is tabáni hangulatra vágyókat: némi fényfestés kíséretében fellép Hobo, aki Blues Band helyett a Hobo és bandája néven tart másfél órás koncertet. Ha valaki lemarad, ne aggódjon: az MTVA rögzíti a bulit.
  • Hétkor az Operaház díszelőadása előtt újra feltűnik Áder János egy ünnepi beszéd erejéig. Ha valakinek nincs jegye, ne tülekedjen érte, az összes közszolgálati adó élőben fogja közvetítetni! Közben odakint Mécs Imre vezényletével a Szolidaritás fog tiltakozni Orbán nem éppen '56-os szellmiségű politikája ellen:

56 hősei szabadságot akartak. Kádár behívta az oroszokat. Rendszert váltottunk, szabadok lettünk. Orbán most a szabad világ helyett Putyinhoz dörgölőzik.