Elküldték a norvégoknak a Kehi-jelentést

2014.10.23. 10:33 Módosítva: 2017.01.12. 13:14

Tájékoztatta Tove Skarsteint,  a Norvég Királyság nagykövetét a Kormányzati és Ellenőrzési Hivatal (Kehi) NorvégCivil Támogatási Alap ügyében folytatott vizsgálat eredményéről szerdán Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára, és egyben átnyújtotta a dokumentáció angol nyelvű leiratát.

Szabó László hangsúlyozta a magyar kormányzat párbeszédre való törekvését, és ennek jegyében átadta a norvégnagykövetnek Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Vidar Helgesen norvég EGT- és EU-ügyi miniszternek szóló meghívó levelét.

A tájékoztatás szerint ezzel párhuzamosan Altusz Kristóf helyettes államtitkár Jean-Francois Parozzal, a Svájci Államszövetség nagykövetével folytatott megbeszélést ugyanebben a tárgyban, ismertetve és átadva a Kehi-jelentést.

 Röviden a jelentésről

A szerdán nyilvánosságra hozott Kehi-jelentés szerint a norvég civil alap pénzeit a szabályok teljes figyelmen kívül hagyásával osztották, sőt, a vizsgálat odáig megy, hogy egyetlen szabályos pályázat sincs: 

"Valamennyi, a konzorcium által elbírált pályázat érvénytelen, és felmerül a megkötött támogatási szerződések semmissége is".

A nyilatkozat szerint a támogatások felhasználásával összefüggő szabálytalanságok öt esetben megalapozzák a költségvetési csalás, nyolc esetben pedig a hűtlen kezelés bűncselekményének gyanúját, egyes esetekben a dokumentumok visszadátumozása miatt a magánokirat-hamisítás gyanúja is felmerül - közölték, jelezve, hogy ezekben az ügyekben a hivatal feljelentést tesz.

A Kehi megállapítása szerint a vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. Az is megállapítható volt - folytatták -, hogy az Ökotárs folyamatos jelleggel, összesen mintegy százmillió forint összegben nyújtott kölcsönöket, amelyekből a

Norvég Civil Támogatási Alapból támogatásban részesült kedvezményezettek is részesültek. E kölcsönök után az Ökotárs kamatot is felszámított - tették hozzá.

A Kehi megállapítása szerint a vizsgált 55 kedvezményezett közül 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között. Az is megállapítható volt - folytatták -, hogy az Ökotárs folyamatos jelleggel, összesen mintegy százmillió forint összegben nyújtott kölcsönöket, amelyekből a Norvég Civil Támogatási Alapból támogatásban részesült kedvezményezettek is részesültek. 

Nekünk személyesen volt lehetőségünk beszélni a vizsgálatot végző hivatalnokokkal, akik elénk tárták a bizonyítékokat is. Ezek alapján kételyeink voltak a vizsgálat függetlenségével kapcsolatban.