Szijjártó Amerikában játszotta tovább az értetlent

2014.10.23. 11:56 Módosítva: 2014.10.23. 12:35

A magyar kormány nyitott arra, hogy megtárgyalja azokat a korrupciós vádakat, amelyekkel az Egyesült Államok szembesítette, nyilatkozta Szijjártó Péter a USA Todaynek. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki, hogy az amerikaiak nem álltak elő bizonyítékokkal.

„Szeretnénk komolyan venni az állításokat, nem akarunk ezek miatt vitákba bocsátkozni” – mondta a külügyminiszter az interjúban. „Az Egyesült Államok a barátunk, a legközelebbi szövetségesünk, miért is mondanék rossz dolgokat?” – mondta Szijjártó. Bevallotta, hogy az amerikai kritikáknak nagy visszhangjuk volt Magyarországon.

A magyar külügyminiszter ugyanakkor folytatta azt a kommunikációt, amelynek keretében a magyar kormány bel- és külföldön egyaránt kifejezi értetlenségét a korrupciós vádakkal kapcsolatban, jelezvén, hogy nekik nincs tudomásuk ilyesmikről, és ha az amerikai fél nem segít, nem is tudják, hol kutakodjanak.

Szijjártó a hivatalos értetlenkedési taktika jegyében azt is kijelentette, hogy fogalmuk sincs, ki lehet az a hat magas rangú kormánytisztviselő, akiket korrupciós vádak miatt kitiltottak az Egyesült Államokból.

Nem bontotta ki az igazság minden részletét

A magyar kormányzati kommunikáció sajátosságait annyiban is tovább vitte Szijjártó, hogy bizonyos kérdésekben úgymond mást nyilatkozott, mint ami a valóság. Az interjú elején Szijjártó hosszasan értekezett arról, hogy országunk mennyire segíti a szomszédos Ukrajnát. Rengeteg gázt szállítunk nekik, szeptemberig például minden eddiginél többet, fél milliárd köbmétert.

A magyar külügyminiszter a valóság azon részletét elfelejtette kibontani, hogy később Orbán Viktor találkozott az orosz energiaipari monstrum, a Gazporm vezetőjével, majd Magyarország elzárta az Ukrajnába vezető gázt.

Mégis találtak korrupciót

A fentieket más megvilágításba helyezi, hogy lapunk tényfeltáró cikke után, amelyben bemutattuk, hogyan akartak egy amerikai multicéget kormány közeli szervezetek és magasrangú kormánytisztviselők korrumpálni, alig három nap telt el, és Varga Mihány bejelentette, az ügyben korrupciós vádakkal letartóztatásokat rendeltek el. Három évvel azután, hogy a cég már jelezte a kormánynak a problémát.

Mindeközben a bécsi repülőtéren filmezték le Vida Ildikó NAV-elnököt, aki állítólag a kitiltási lista élén szerepel.

A demokráciát azt ne kérdőjelezzék már meg

Szijjártó Péter egyetlen határozott nyilatkozatot tett amerikai útja során. Victoria Nuland külügyi államtitkár-helyettessel találkozva azt mondta: „Mindig is mondtam, hogy nyitottak vagyunk a problémák megvitatására. Egyetlen dolgot nem tudunk elfogadni. Ha valaki kétségbe vonja a demokrácia iránti elkötelezettségünket” – mondta a külügyminiszter. Szijjártó Pétert egyébként magasabb rangú tisztségviselő, mint az államtitkár-helyettes, nem fogadta Washingtonban.

Ilyen mellőzést eddig egyetlen magyar külügyminiszter sem tapasztalt, ami jelzi a fagyossá vált amerikai-magyar viszonyokat.

A külügyminiszter mindenesetre optimistának mutatkozott, és az USA Todaynek beszámolt arról, hogy útján igyekszik további amerikai befektetéseket az országba csábítani.

Szijjártóval megértőbb volt az orosz RIA Novoszti tudósítása. A lap nem a korrupcióval magyarázza a kitiltásokat, hanem az Orbán-kormány moszkvai közeledésével, és azzal, hogy a magyar kormány kritizálta az Oroszország elleni szankciókat.