BBC: Repedések vannak a Fideszben

4O5A2545
2014.10.24. 12:13 Módosítva: 2014.10.27. 09:19

Noha idén három választásból is magabiztos győztesként került ki a Fidesz, a kormánypárti politikusok soraiban nyomott a hangulat, egyre nagyobb megosztottságot okoznak Orbán Viktor lépései – írja a BBC. A cikk felidézi: a magyarok többsége a kormány politikájának ellenzője (mint írják, áprilisban 2,3 millióan szavaztak a kormánypártra, 2,8 millióan ellene), ám az ellenzéki szavazatok megoszlottak a radikális jobboldal és a széttagolódott és meggyengült baloldal között.

A párton belüli és kormányzati politikában érezhető elégedetlenségnek és értetlenségnek több oka is van a brit cikk szerint. Az egyik legerősebb az, hogy a Fidesz és Orbán Viktor, amely 1989-ben a kérlelhetetlen oroszellenességével robbant be a magyar politikába, az elmúlt hónapokban intenzív oroszbarát politikát folytat, ami sok fideszesnek zavaró.

A cikk nem említi, de jó példa erre a Fidesz euroatlanti szárnyához tartozó Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának tagja, aki, mint egy napokban megjelent interjúból kiderült, nemrég egy washingtoni konferencián már érzékelte a Magyarországgal kapcsolatos súlyos problémákat, és hazatérése után tájékoztatta is a miniszterelnököt és a külügyminiszert. Németh azt mondta: abban, hogy Magyarországról ellentmondásos kép alakult ki, a magyar politikának is van felelőssége.

Az erősödő oroszbarátságra számos példát említ a BBC. Például, hogy miután az orosz-magyar atomszerződést aláírta Orbán, az ukrajnai orosz agresszió során az ukrán kormányt kritizálta, vagy például azt, hogy bezárta észtországi nagykövetségét, éppen amikor Moszkva egyre nagyobb nyomás alá helyezi a balti államokat. A cikk szerint elvek nélküli, kizárólag gazdasági megfontolású külpolitikát hirdetett Orbán a keleti nyitással. Felemlegetik azt is, hogy Orbán és a hivatalos magyar külpolitika következetesen ellenezte az oroszok elleni nyugati szankciókat.

De nemcsak a külpolitikai orientálódás okoz töréseket a kormánypártban, írja a lap. A belpolitikában is vannak olyan fejlemények, amelyek növelik egyes fideszesek döbbenetét. Erre példaként említik a kormányzati korrupciót, egyes vezető fideszesek újgazdag életmódját és a forintgyengítő gazdaságpolitikát. A kormánynak és a Fidesznek emellett problémát okoz a kitiltási ügy és a napokban bejelentett, nagy tiltakozás kiváltott internetadó is, írja a cikk.

Hogy kik az elégedetlenek, azt nem írja a lap, de hogy kikkel, arra említ példákat: egy néhány héttel ezelőtt Borókai Gábor-írás kapcsán – amelyben a Heti Válasz főszerkesztője, az első Orbán-kormány szóvivője „sikeres, magabiztos, fölényes” társadalmi csoportról ír, „amely szabályokon kívülállónak érzi magát” –, megemlítik, hogy ez „ nyilvánvaló utalás” a 36 éves külügyminiszterre, Szijjártó Péterre „és barátaira”. A BBC emellett nevesíti Lázár Jánost is, akit egyes fideszesek egyre inkább „vakmerő és veszélyes” személyként emlegetnek.