Kövér szerint érdemes lehet kihátrálni az EU-ból

2014.10.24. 14:31

Kövér László az Echo Tv Portré című műsorában, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából, az Echo Tv-s hangulathoz tökéletesen passzoló, jobbikos magasságokat elérő megállapításokat tett.

D NOE20130611004
Fotó: Bruzák Noémi

Az Országgyűlés elnöke szerint

nem önmagában az unióhoz és a NATO-hoz csatlakozással, hanem azzal van ma gond, hogy az euroatlanti világ morális értelemben megrendült.

majd hozzátette, hogy szerinte Rui Tavares portugál zöldpárti európai parlamenti (EP-) képviselő (akinek a nevéhez köthető az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, az EP által tavaly júliusban elfogadott jelentés) és az európai baloldal jelentős része a Kádár-rendszer baloldali ellenzéke lett volna, és azt gondolják, hogy diktálhatják a magatartási mintákat.

Ebben az értelemben Brüsszel valóban Moszkvára emlékezteti - mondta a házelnök -, és ha ez az unió jövője,

akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan kellene ebből szép lassan, óvatosan, de kihátrálni. De azért én meg vagyok győződve arról, hogy ez nem az Európai Unió jövője, ez egy rémálom, amit persze néhányan komolyan gondolnak.

A házelnök az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából felidézte, 1988. október 23-án még nem dőlt el az MSZMP vezetésében, hagyják-e kibontakozni a rendszerváltást, bár az emberek már bátrabbak voltak. Szerinte akkor még rányomta a bélyegét, hogy az állampárt szeretett volna megállni a történelem útján, bár erkölcsi, társadalmi és politikai értelemben már nem volt tartaléka, erodálódott.

A Fidesz megalapításáról szólva pedig elmondta, azt gondolták, történelmi pillanat van, "kinyílt az időkapu", és dönthetnek, meddig mennek. Készültek arra, hogy menekülni kell az országból, de arra is, mi lesz, ha még egy lépést lehet tenni.

Kövér szerint Jogi és erkölcsi tekintetben példaképnek tartották a Nyugatot, azt gondolták, politikai kultúra is jár a demokráciához. Ma már azzal, hogy a kommunista világrendszer fenyegetésként megszűnt, némely nyugati ország kormánya, informális pénzügyi-gazdasági hatalma, azt gondolja, bármit megtehet, naponta váltogathatja az aktuális értékeket és leckéztethet más államokat.

Érdemes lenne cizelláltan kezelni azt a helyzetet, amelybe azóta került Magyarország, hogy csatlakozott az unióhoz, mondta a házelnök, hangsúlyozva, az egyenlő mércét kell megkövetelni az ország számára.

Illúzió volt, hogy az unióban csupa jó szabály érvényes. Figyelmen kívül hagyták, hogy az a jogi szabályozás, amely mára szinte elviselhetetlenül bürokratikussá vált, azért alakulhatott ki, mert a közös értékekhez köze nincs a szabályoknak

− mondta.

Kövér szerint nem feltétlenül jó, hogy nincs kormányzóképes alternatíva, de ma ez a helyzet. Az ellenzéknek kellő alázattal és szerénységgel kellene önvizsgálatot tartani, mi az amit elrontottak, amin változtatni kellene.

Az európai baloldal szerint ha a magyar baloldali ellenzék "ilyen csenevész", és képtelen az emberek többségének a bizalmát megszerezni, akkor kívülről kell fenntartani és exportálni "a mesterséges feszültséget". Ezt nagyon veszélyesnek tartja, írja az MTI.

A 444.hu meg is kérdezte az Európai Parlament fideszes képviselőcsoprtját, mit gondolnak Kövér szavaihoz. A képviselőcsoport nevében Deutsch Tamás válaszolt:

“Kövér László nagyon pontosan írja le az Unió működésének problémáit, az EU jövőjét meghatározni szándékozó, a közös európai értékektől azonban távol álló, ezért számunkra elfogadhatatlan, az elmúlt időszakban Magyarországot rendszeresen sújtó törekvéseket. Egyetértek vele, nem szabad, hogy ez legyen az Európai Unió jövője. Mi ezért dolgozunk AZ Európai Parlamentben.” − válaszolta a fideszes politikus a lapnak.