Kövér örülne egy százezres tüntetésnek az amerikai nagykövetség előtt

2014.10.27. 22:46 Módosítva: 2014.10.27. 22:54

Kövér László a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy

nekem nem lenne ellenemre, ha az amerikai követség előtt százezrek tüntetnének, de nincs itt az ideje. Most, három győztes választás után nem kell Békemenet, pihenjünk kicsit!

A házelnök nem cáfolta a HVG-nek azt az információját, hogy a Fidesz kérte a Bencsik Andrástól, hogy maradjon el a Békemenet. A Békemenet egyik alapítója és a Demokrata nevű újság főszerkesztője a vasárnapi, netadó utáni tüntetés után jelentette be egy hosszú Facebook-posztban, hogy „szükségesnek látszik”  egy újabb Békemenet megszervezése. Az Indexnek ugyanakkor a CÖF elnöke, Csizmadia László cáfolta, hogy a Fidesznek köze lenne a rendezvény elmaradásához.

Kövér László a lapnak azt mondta, hogy ő támogatja az internetadót, bár nem annak nevezné, hanem a távközlési adó kiterjesztésének, amit pedig az igazságos közteherviselés részének tartja. Kövér azt viszont elismerte, hogy arról nem volt semmilyen egyeztetés, sem a kormány, sem pedig Orbán Viktor nem tájékoztatta a kormánypárti frakciókat, képviselőket. Mint mondta, a Fidesz-elnökség sem tudott a tervről, de szerinte az elnökségnek most inkább a követendő stratégiát kell meghatároznia.

A házelnök három napja arról elmélkedett az Echo TV-ben, hogy az euroatlanti világ morális értelemben megrendelt, és azt gondolhatják, hogy diktálhatják a magatartási mintákat. Ebben az értelemben Brüsszel őt Moszkvára emlékezteti, és ha ez az unió jövője, "akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan kellene ebből szép lassan, óvatosan, de kihátrálni".