Mégsem lesz most Békemenet

2014.10.27. 17:16

Nem lesz most Békemenet, mert nem olyan a hangulat - mondta az Indexnek Csizmadia László, a CÖF elnöke, amikor arról kérdeztük, miért marad el a beharangozott rendezvény. "Békemenet akkor lesz, ha támogatóink úgy érzik, szükség van rá. Mi egy civil szervezetként szervezzük a felvonulást, amihez a Fidesznek semmi köze" - tette hozzá.

A hvg.hu hétfő délután két névtelen - egy kormányzati és egy magas rangú fideszes - forrásra hivatkozva azt írta: azért nem lesz most Békemenet, mert ez volt a fideszes vezetők kérése a szervezőkhöz, ezen belül Bencsik Andráshoz. A cikk szerint a kormányban úgy látják: a Békemenet mozgósítása azért is hibás döntés lenne, mert szembeállítaná a kormány melletti elkötelezett híveket ezzel a réteggel. A lap fideszes forrása szerint pedig a három megnyert választás épp elég erődemonstráció volt, és az aktivistákat is kifárasztotta. A hvg.hu azt írta: a szervezők belátóak voltak a kéréssel szemben.

Bencsik András, a Békemenet egyik alapítója és a Demokrata nevű újság főszerkesztője a vasárnapi, netadó utáni tüntetés után jelentette be egy hosszú Facebook-posztban, hogy „szükségesnek látszik”  egy újabb Békemenet megszervezése. Kerestük a hvg.hu cikk után Bencsik Andrást is, de egyelőre nem tudtuk elérni.