Orbán Viktor, itt a magyar nép beszél!

HUS 8758
2014.10.28. 22:50 Módosítva: 2014.10.28. 23:05

Hatalmas tömeg  - becslések szerint több tízezer ember - tüntetett békésen az internetadó ellen Budapesten. Több vidéki városban is voltak demonstrációk. 

Percről percre tudósításunkat itt olvashatják >>>

Kedd este hatkor a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtti József nádor tér teljesen megtelt. Itt Várady Zsolt, a wiw - későbbi iwiw - alapítja azt mondta: az internetadó a kormány önkényuralmának jelképe, és ezzel akarják kifizetni a rossz kormányzás árát. A tervezet ráadásul ellentmond a kormány februárban megfogalmazott infokommunikációs stratégiájának is. Az internet megadóztatása rosszat tesz a gazdaságnak és az ország fejlődésének. Az adórendszerünk amúgy egy nagy rakás szar, mondta, miközben a szervezett áfacsalásokhoz kormányhoz közeli emberek is asszisztálnak.

A wiw-alapító arról is beszélt, hogy a mostani tüntetés túlmutat az internet megadóztatásán. Arra biztatott mindenkit, hogy szerveződjön kocsmákban, blogokon, és ne hagyja, hogy egy maroknyi ember irányítsa a közéletet. A mostani összefogással kifejezhetik és megmutathatják a kormánynak, hogy nekik is lehet beleszólásuk a dolgokba. Várady szerint az internetadó megfelelő, elfogadható összege "egész pontosan nulla", amit a tömeg hatalmas ovációval fogadott.

Halló, Orbán Viktor, itt a facebookosok beszélnek! Itt a magyar nép beszél

- mondta Füzessi Balázs, a Humán Platform képviselője. Orbán Viktort szabályos nemzeti konzultációra szólította fel: álljon ki és magyarázza meg, mi szükség van erre. Szerinte Orbán elszakadt a valóságtól és elmagányosodott, de most azzal segítenek neki, hogy minden tüntető küld neki egy szelfit. A kormányfő így láthatja majd, hogy nemcsak egy szűk kisebbségről van szó, az egész ország ellenzi az internetadót.

Az internet csak egy csepp a pohárban

A tüntető tömeg méretét igazán akkor lehetett látni, amikor a menet elindult. Amikor az eleje már az Erzsébet híd budai hídfőjénél járt, a vége még nem látszott a több mint 1 kilométerre lévő Astoriánál sem. A cél a budai, Clark Ádám téri nulla kilométerkő volt. Innen akarták megüzenni a kormánynak, hogy mennyi adót fizetnének az internethasználatért. 

Miközben a kormánypárti ELÉG politikai Facebook-közösség fizetett posztban próbálta bizonygatni, hogy a demonstráció mögött az MSZP és a liberálisok állnak, a tüntetés szervezőinek kérésére pártzászlókat és jelvényeket egyáltalán nem lehetett látni a tömegben.  Külön kérték azt is, hogy senki ne takarja el az arcát. Riporterünk olyat is látott, amikor egy durva jelszót skandáló tüntetőt a szervezők állítottak le. A Hír tévé eleve biztonsági őrökkel érkező riportereit viszont nagy tömeg vette körbe. Az élő bejelentkezések idején hangosan szidták a csatornát és skandálással próbálták megzavarni a tudósítókat. 

Securitysek gyűrűjében közvetített a Hír tévé

  Tudósítóink szerint nagyon sok fiatal volt, akiknek egy része láthatóan életében először most tüntetett. A derékhad  fiatal és középkorú, jól szituált, középosztálybeli emberekből állt - őket sikerült magára haragítania a kormánynak a netadóval. 

A tömeg által skandált jelszavak is mutatták, hogy a tüntetés többről szól a netadónál. A leggyakoribb jelszavak ezek voltak:

  • Demokráciát, demokráciát!
  • Orbán, takarodj!
  • Európa, Európa!
  • Mocskos Fidesz!

A Clark Ádám téren a tömeg elénekelte a Himnuszt, majd bejelentették a tüntetés hivatalos végét. Megismételték azt is, hogy ha az országgyűlés november 17-én megszavazza a netadót, újra tüntetni fognak. 

A tüntetés hivatalos vége után nagyobb csoport, kb. kétezer ember ment át a Kossuth térre, a Parlament elé. Itt több száz rohamrendőr volt, de a tüntetők itt is végig békésen viselkedtek, csak jelszavakat skandáltak. A Parlament erkélyére kitűztek egy EU-s zászlót, de kiderült, hogy ezt bentről  Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke és Heringes Anita MSZP-s képviselő lobogtatta. Este tíz óra után a többség hazament, csak kisebb csoportok beszélgettek a téren.

Kb. 70-80 ember a Gyorskocsi utcánál jelent meg, és a vasárnap őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását követelte.  Itt is sok rohamrendőr volt, akik sorfalat álltak a bejáratnál, de a hangulat békés volt. Kedd délután egyébként a főügyészség azt közölte: mind a hat embert kiengedik, nem kerülnek előzetesbe. 

A Gyorskocsi utcánál fiatalok kiabálnak

Több vidéki városban is voltak tüntetések: Debrecenben, Kecskeméten, Kiskunfélegyházán, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Szegeden, Vácon, Dunaújvárosban is az utcára mentek az emberek. Pécsen Mellár Tamás közgazdász, a Fidesz közeli Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi vezetője, a Fidesz volt önkormányzati képviselője bírálta netadót.  Nyíregyházán és Szegeden használt billentyűzeteket és egereket dobáltak a helyi Fidesz-iroda elé.

Percről percre tudósításunkat itt olvashatják >>>