Kiengedték a Fidesz-székház rongálóit

2014.10.29. 11:18 Módosítva: 2014.10.29. 11:23

Szabadon engedett a rendőrség négy, a Fidesz székháznál őrizetbe vett tüntetőt, tudtuk meg az egyikük ügyvédjétől. Fazekas Tamás, a Helsinki bizottság ügyvédje elmondta, hogy a bíróság eredetileg gyorsított eljárásban tárgyalta volna az ügyüket, azonban a vád nem volt előkészítve.

Az állítólag több milliós kárt szenvedett székház állapotát hivatalosan nem is mérték fel, nem mellékelték a fotós és filmes bizonyítékokat, és még számos pontban folyik a nyomozás. Ezért az ügyet rendes eljárásban tárgyalják.

Egy előállítottat, Rózsa Milánt bűncselekmény hiányában már korábban szabadon engedtek. A bíróság úgy döntött, hogy négy további vádlott őrizetét is megszűntetik. Fazekas Tamás hangsúlyozta, hogy az őrizet eddig is szükségtelen volt, hiszen az ő védence például büntetlen előéletű fiatal, és nem valószínű, hogy megszökne, vagy elrejtőze. Hasonló a helyzet a másik három tüntetőnél is.

Rogán rosszul tudta?

Az ötödik letartóztatottnál értesüléseink szerint azonban lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, mégpedig azért, mert neki van folyamatban lévő ügye. Az ügy csoportosan elkövetett, közösség tagja elleni erőszak névre hallgat, ami leggyakrabban rasszista bűncselekményeket takar. Forrásunk szerint ez arra engedhet következtetni, hogy ez a letartóztatott nem fiatal egyetemista, mint a többiek, hanem a székháznál feltűnt futballhuligánok egyike.

Így verik szét a Fidesz-székházat billentyűzettel és monitorral

Ha ez igaz, akkor Rogán Antal nyilatkozata mégsem áll. A Fidesz frakcióvezetője a párt kommunikációs stratégiájának megfelelően azt hangoztatta, hogy nem huligánok, hanem fizetett politikai aktivisták támadták meg a székházat.

Fazekas Tamástól megkérdeztük, melyik párt aktivistája a védence. Az ügyvéd elmondta, hogy egy 19 éves egyetemistát véd, aki eddig egyáltalán nem foglalkozott politikával, és csak azért ment ki a helyszínre, mert felháborította a netadó tervezete.