Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Nem tudja a NAV, hogy kell-e netadóznia

2014.10.29. 11:39
Az internetadó hirtelen felbukkant tervezete akkora kavarodást okozott, hogy a hazai internetszolgáltatók mellett magát az adóhatóságot is elbizonytalanította.

Az Index megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, hogy az új adó (illetve hivatalosan a távközlési adó kiterjesztése) miatt kell-e adózni a nemrég bevezetett online pénztárgépek után.

A nyáron a NAV bejelentése szerint mintegy 140 ezer vállalkozásnál helyeztek üzembe az adóhatósághoz külön netes előfizetéssel bekötött online pénztárgépeket, amelyek folyamatos adatforgalmat bonyolítanak le a hatóság szervereivel.

Az online kasszák után a netadó jelenlegi tervezete értelmében adózni kell. Ezért azt kérdeztük az adóhatóságtól, hogy ez valóban így lesz-e, és ez jelent-e majd többletkiadást a NAV-nak, amit esetleg saját magától, vagy a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság által bejegyzett és nyilvántartásba vett mobil adatkommunikációs szolgáltató vállalattól, a Mobil Adat Kft.-től kéne beszednie, és nem terhelhetné át az előfizetőkre.

A NAV szokatlan gyorsasággal, öt percen belül küldte kérdéseinkre a válaszlevelet, amely azonban csak annyit tartalmazott, hogy

Kérjük, kérdéseivel forduljon a jogalkotóhoz.

Megkerestük a törvényt benyújtó Nemzetgazdasági Minisztériumot is, de a Varga Mihály vezette tárca egyelőre nem reagált.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.